Iguman Sava o grafitima u Gnjilanu: Srbi na Kosovu 18 godina proživljavaju etničku mržnju (FOTO)

- Dok 20 od 8.000 nekadašnjih gnjilanskih Srba čekaju novo jutro sa zebnjom u srcu, kosovski političari obmanjuju svet o postojanju tobože nekog multietničkog društva na Kosovu - kaže otac Sava

  • 2

Grafiti mržnje protiv Srba koji su se pojavili u Gnjilanu, tužan su pokazatelj da se atmosfera etničke mržnje protiv Srba nastavlja na Kosovu, izjavio je iguman manastira Dečani Sava Janjić.

 

Građani u neverici: Gnjilane osvanulo sa parolom "Ubi Srbina" (VIDEO)

 

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da je do sada bilo više ovakvih grafita, ali da nijedan slučaj nije istražen, niti su počinioci ikada privedeni pravdi, prenosi RTK2.

 

- Ali ovo nije samo tek običan slučaj grafita mržnje, već izraz situacije u kojoj Srbi žive u ovom etnički očišćenom gradu i širom Kosova i Metohije odakle je preko 200.000 Srba i nealbanaca proterano, ne u ratu, već u vreme međunarodno garantovanog mira - naveo je Janjić.

 

Kako je dodao, dok 20 od 8.000 nekadašnjih gnjilanskih Srba čekaju novo jutro sa zebnjom u srcu, kosovski političari (većinom nekadašnje vođe OVK) nastavljaju da obmanjuju svet o postojanju tobože nekog multietničkog društva na Kosovu.

 

 

Janjić je rekao da se pišu formalne osude dok na terenu suvereno vladaju klanovi organizovanog kriminala koji Srbe, nealbanske manjine, ali ništa manje ni kosovske Albance koji žele vladavinu prava, bolju i pravedniju budućnost, drže već godinama u strahu i neizvesnosti.

 

- Sve to biva pred očima zapadnih demokratija koje su upravo u ime ljudskih prava srušile jedan autokratski sistem, ali nisu uspele da spreče da kosovsko društvo dođe u ruke organizovanih bandi koje ovo nesrećno društvo već 18 godina vuku u ponor haosa, bezakonja, korupcije i etničke mržnje - napisao je iguman manastira Dečani.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    16. februar 2017 | 17:55

    Ni siptarski jezik vise ne valja pa su presli na drugi maternji-HilaroBilaristicki???

  • Boško Buha

    16. februar 2017 | 19:31

    Vidjeli smo Srbsku kolektivnu protiv Albansku koreografiju u centru Beograda (u stadionu Partizana). I vi niste uopšte bolji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA