≫ 

"Zar život mog deteta vredi 100.000 dinara?": Majka nastradale devojke očajna presudom za nepružanje pomoći njenoj ćerki

- Imala je samo osamnaest godina a život joj je oduzet - rekla je Violeta Janković

  • 6

Viši sud u Nišu osudio je danas Nikolu Tošića (25) na novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći.

Da se želudac prevrne: Niški monstrum koji je silovao ćerku (4), na sudu tvrdio da NIJE KRIV!

Tošić je 22. jula 2015. godine u blizini sela Gornja Vrežina izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je smrtno stradala hrvatska državljanka Vanja Janković (18).

Devojka je bila suvozač na motociklu kojim je u alkoholisanom stanju upravljao Tošić kada je udario u ivičnjak nadvožnjaka.

Vanja je preletela ogradu i pala sa visine od oko osam metara usled čega je zadobila smrtonosne povrede.

Tošić je telefonom pozvao rodbinu i prijatelje koji su ga odveli u Hitnu pomoć prećutavši da je sa njim na motoru bila i devojka, zbog čega je osim za izazivanje teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja odgovarao i za to što nije pokušao da je spasi.

Za prvo delo pravosnažno je osuđen na četiri i po godine zatvora i juče je stupio na izdržavanje kazne.

Međutim, prvostepeni sud ga je oslobodio za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, ali je Apelacioni sud je tu odluku ukinuo i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

U ponovljenom postupku Tošiću je izrečena minimalna kazna jer Krivični zakon za ovo delo predviđa novčanu ili kaznu zatvora do tri godine.

Obrazlažući odluku da Tošića ovog puta oglasi krivim za delo za koje je u prvom stepenu oslobođen, Aleksandar Teodosić sudija Višeg suda saopštio je da je odluku zasnovao na drugačijem nalazu sudskog veštaka.

Foto: Telegraf

Naime, kako je naglasio Teodosić, veštak je tokom prvostepenog suđenja tvrdio da je Tošić imao amneziju, da bi na ponovljenom suđenju precizirao da je ona bila kratkotrajna te ga nije sprečavala da pomogne teško povređenoj devojci.

Komentarišući navode odbrane da Tošić nije mogao da spasi Vanju jer je i sam bio teško povređen, sudija je naglasio da pružanje pomoći ne podrazumeva samo direktnu reakciju već i pozivanje hitnih službi što u ovom slučaju nije učinjeno.

Sudija je objasnio da su prilikom odmeravanja kazne uzete u obzir olakšavajuće okolnosti, to što je i sam bio povređen kao i da nije pobegao sa mesta nesreće već ga je majka nagovorila da odu i potraže zdravstvenu pomoć.

Majka nastradale devojke, Violeta Janković, izrazila je razočarenje izrečenom kaznom.

- Zar život mog deteta vredi samo 100.000 dinara ? Imala je samo 18 godina a život joj je oduzet. Nadam se da će se tužilaštvo žaliti i da će Apelacioni sud odlučiti drugačije – kazala je ožalošćena majka.

(D.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA