≫ 

Strašan podatak: Sve većem broju dece iz Srbije treba transplantacija jetre

Deca koja trenutno čekaju na transplantaciju, trebalo bi da budu na programu čim se pojave odgovarajući donori podudarne krvne grupe

  • 3

Desetoro dece iz Srbije trenutno čeka transplantaciju jetre u bolnici u Bergamu, u Italiji, a ovdašnje stručnjake brine sve više kandidata među mališanima za ovaj zahvat.

Do organa za dva-tri dana: Srbija primljena u Evrotransplant!

REVOLUCIONARNI USPEH SRPSKOG ZDRAVSTVA: Presadili rožnjače bebi od devet dana

U Bergamu je od 2007. godine do kraja prošle godine na transplantaciju jetre o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) bilo 55 mališana iz Srbije. Deca koja trenutno čekaju, zahvaljujući dobroj saradnji, trebalo bi da budu na programu čim se pojave odgovarajući donori podudarne krvne grupe, pišu Novosti.

Transplantacija jetre kod dece u Srbiji se ne radi. Na predlog profesora Vojislava Perišića, regionalno najiskusnijeg pedijatra, gastroenterologa i hepatologa, predsednika hepatološke komsije RFZO, centar u Bergamu je izabran za slanje dece iz Srbije. Na početku saradanje slato je do troje dece godišnje, a sada po šest do osam. Tako u Srbiji sada imamo više dece sa presađenom jetrom, nego odraslih pacijenata. 

Foto-ilustracija: Profimedia/Alaska Stock Foto-ilustracija: Profimedia/Alaska Stock

Profesor Perišić kaže da je glvni razlog za transplantaciju jetre kod dece anomalija žučnih vodova novorođenih beba, odnosno njihova nerazvijenost ili bolje rečeno njihovo nepostojanje na rođenju. Drugi razlozi su ciroza jetre zbog autoimunog hepatitisa, urođene metaboličke greške...

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    21. februar 2017 | 09:51

    U R A N I J U M I NATO PRIJATELJI!!!!!

  • Milena

    21. februar 2017 | 09:57

    Sreca da se kod nas NE transplantiraju jer bi to mozda uspelo , a odnela bi ih ne higijena .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA