Poznata Srpkinja je prošle godine promenila pol: Sada slavi svoj prvi 8. mart kao žena! (FOTO)

Nakon operacije promene pola i mukotrpne borbe da se u pravno-birokratskim okvirima izbori za ženski status, nekadašnji major Vojske Srbije u penziji, otac četvoro dece i aktivistkinja za prava transrodnih osoba pri Udruženju građana “Egal” za Telegraf otkriva šta nova uloga podrazumeva za nju

  • 21

Ovo je prvi 8. mart u životu majora Helene Vuković (43) koji provodi kao žena!

Major Helena Vuković i zvanično - ŽENA! (FOTO)

Nakon operacije promene pola i mukotrpne borbe da se u pravno-birokratskim okvirima izbori za ženski status, nekadašnji major Vojske Srbije u penziji, otac četvoro dece i aktivistkinja za prava transrodnih osoba pri Udruženju građana “Egal” za Telegraf otkriva šta nova uloga podrazumeva za nju. Pogotovo na Međunarodni dan žena - Osmi mart.

(VIDEO) Ovo je ISTINA o SRPKINJI koja je OTAC ČETVORO DECE!

- Njeno veličanstvo - ŽENA, mislim da to dovoljno govori sve! Nismo jadne i nemojmo se takvima smatrati. Niti podređene, niti ponižene. Sve je u našim glavama. Posledice patrijarhata i stereotipizacija je dovela do toga da od malih nogu devojčice uče da im je mesto u kuhinji i u kući.

- To se lagano menja i mi danas imamo veoma uspešne žene koje su sigurne u sebe i sve nas je više! - rekla je ona.

Helena je dodala da onima koje planiraju da ispune svoj životni cilj i fizički postanu dame, želi da na tom dugom i teškom putu istraju, uz snagu volje, upornošću i verom u sebe.

- Ogroman osećaj samopouzdanja daje upravo i taj dokument koji govori da ste to što ste celog života osećali da jeste. Osećaj je u najmanju ruku prelep! - naglasila je ona, uz komentar da ne uživa u baš svakoj aktivnosti savremene, moderne dame.

Objašnjava da nikada nije delila poslove na muške i ženske, tako da je i u prošlosti, dok se nalazila u telu muškarca, obavljala sve kućne poslove, kao i sva zaduženja oko dece.

- Ipak, sada me svako biranje odeće i pravljenje odevnih kombinacija dovodi do ludila, a u ostalim ženskim ritualima (depilaciji, čupanju obrva, šminkanju, nameštanju frizure) i te kako uživam, ma koliko bolni bili - iskrena je ona.

Foto: Promo/Prva srpska televizija Foto: Promo/Prva srpska televizija

Za kraj objašnjava da se raduje osmomartovskim poklonima, ali da joj je ljubav koju dobija od bližnjih najveći dar koji se može dobiti.

- Bitno je to što dolazi iznutra, a ne ambalaža u kojoj se nalazite. Veoma je važno da se u glavama opšte populacije promeni ta uvrežena misao mržnje prema svemu što je drugačije. To je u neku ruku i glavni cilj moje misije - zaključila je Helena.

(S.I. - s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA