≫ 

Rute: Holandija je rekla ne pogrešnom populizmu, Vilders poručuje da ga se još uvek nisu rešili

Liberalna Evropa slavi pobedu nad ekstremnom desnicom

  • 0

Nakon pobede na parlamentarnim izborima holandski premijer Mark Rute rekao je da je njegova pobeda predstavlja odbacivanje "pogrešnog populizma", prenosi Rojters.

Izbori u Holandiji: Premijeru Ruteu najviše glasova, na drugom mestu ekstremna desnica!

- Čini se da je Narodna stranka za slobodu i demokratiju najveća stranka u Holandiji treći put zaredom. Ovo je takođe veče u kome je Holandija, nakon Bregzita i predsedničkih izbora SAD, rekla ne pogrešnom populizmu - rekao je Rute na postizbornoj proslavi u Hagu.

Rute je pobedio izazivača iz anti-islamske i evroskeptičke stranke ekstremne desnice Gerta Vildersa, rekavši da je već pričao sa nekoliko evropskih vođa putem telefona.

Međutim, upravo Vilders, koji je osvojio drugo mesto na izborima, nakon poraza zahvalio se svojim pristalicama na Tviteru naglasivši da je tu da ostane.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vilders u tvitu navodi da ga se holandski premijer Mark Rute "još uvek nije rešio", nakon što su rezultati pokazali da je liberalna partija - Narodna stranka za slobodu i demokratiju - premijera Rutea osvojila 31 mesto na juče održanim parlamentarnim izborima, dok je ekstremno desna partija Gerta Vildersa na drugoj poziciji sa 19 mesta, pokazuju ankete napravljene po izlasku sa birališta.

Kako je Telegraf.rs već pisao, prve čestitke pobedi Rutea uputio je šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel, Peter Altmajer, koji je na Tviteru napisao  "Holandijo, o Holandijo, ti si šampion".

Samo što se ne upali fitilj na bombi u Holandiji! Tenzija sa Turskom raste, a danas na izborima pada odluka o konačnoj eksploziji

Podsetimo, nakon Bregzita koji samo što nije stupio na snagu i popularnosti Donalda Trampa ima u Evropi, ovi izbori bili su pod budnim okom Evrope jer su potencijalno mogli testirati nivo jedinstva unutar EU, usred navale nacionalističkog i populističkog raspoloženja širom kontinenta. Ovakvi rezultati izbora sugerišu ipak da je Evropska unija spremna da se adekvatno bori sa trenutnim naletom antiestablišment raspoloženja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA