Nemanja je najbolji mladi kuvar u Srbiji: Pobedio je na velikom takmičenju, a vrhunski sprema krmenadle na ciganski način

Za dva sata, koliko je trajalo izvršenje zadatka, Nemanja je pripremio kompletan ručak, a na obaveznom testu pokazao je izuzetno znanje osvojivši skoro maksimalan broj bodova

  • 8

Mladi Nemanja Krajčinović proglašen je za najbolje mladog kuvara u Srbiji. Za takmičenje koje je prošle nedelje održano u Smederevu pripremao se dve nedelje, a najveća podrška bili su mu roditelji i profesor Albert Panić.

SRBIN KUVAR BEZ KOG ŠEVČENKO NE MOŽE: Ljubomir je tajno oružje Ukrajinaca za Hrvate i pohod na Rusiju (VIDEO)

- Pripremao sam se intenzivno dve nedelje, dosta sam učio, majka Branka i otac Mileta su me podržavali, sa profesorom Albertom Panićem pravili smo strategiju za pripremu menija i nadao sam se da ću postići dobar rezultat. Kada je saopšteno da sam osvojio prvo mesto, bio sam veoma uzbuđen - skromno priča Nemanja Krajčinović, maturant kuvarskog smera u Mačvanskoj srednjoj školi.

Na 14. Republičkom takmičenju srednjih škola u kuvarstvu, održanom prošlog vikenda u Smederevu, Nemanja je postao državni prvak nadmetanja u pripremanju jela po meniju. I ranijih godina učenici kuvarskog smera su na državnih takmičenjima ređali uspehe, a zahvaljujući njemu u školu je stigla i prva zlatna  medalja!

Za dva sata, koliko je trajalo izvršenje zadatka, Nemanja je pripremio kompletan ručak, a na obaveznom testu pokazao je izuzetno znanje osvojivši skoro maksimalan broj bodova.

- Pripremio sam srpku zakusku kao hladno predjelo, glavno jelo je bila krmenadla na ciganski način, potom šumadijska salata i kao dezert pita sa višnjama. Na testu sam izgubio samo pola boda, od maksimalnih 40 na kraj sam imao 39,5 – priča mladi kuvar iz Mačvanske srednje škole.

Foto: macvapress.rs Foto: macvapress.rs

Za mesec dana Nemanja će završiti školovanje i potom upisati Visoku hotelijersku školu u Beogradu. Smatra da će sa znanjem koje je stekao tokom trogodišnjeg školovanja u Mačvanskoj srednjoj školi uspešno okončati visoko obrazovanje i nakon toga postati uspešan i poznat kuvar.

- Kuvarstvo sam želeo da upišem posle osnovne škole. Kao dete sam često bio u kuhinji sa majkom. Pomagao sam joj kad je kuvala i uvideo da i meni ide od ruke. U prvoj godini sam se teško snašao u školi, mislio sam i da odustanem.

- Ali, uz podršku profesora Alberta Panić u drugoj godini sam pronašao sebe u ovom poslu. On je veoma strog kao profesor, ali s pravom nas pritiska da bi na kraju sve bilo kako treba.

- Pokazalo se to i na ovom takmičenju gde se osim znanja na testu i umeća u pripremi jela ocenjivalo i dosta drugih detalja, poput primene Hasapa, higijene, besprekornosti radne uniforme i drugog. O poštovanju svih tih pravila on nas je naučio još u prvoj godini – kaže Nemanja.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

(Telegraf.rs/macvapress.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA