≫ 

Zavirite u Priručnik Vojske Srbije: Evo šta vojnici nikada ne smeju da objavljuju na društvenim mrežama!

Ugled i čast profesije moraju da vam budu na prvom mestu, čak i kada ste na internetu i ne nosite uniformu

  • 2

Pre nego što odlučite da odete u vojnike, razmislite da li ste spremni da se odreknete društvenih mreža. Škakljivi i nepristojni statusi, provokativne fotografije, vulgarni video-snimci i otkrivanje lokacije nikako nisu poželjne stavke na vašim onlajn nalozima ukoliko ste pripadnik Vojske Srbije.

Srbija postaje još jača vojna sila: Pored novih migova, stižu nam dva moćna oružja koja će nas sačuvati u SVIM mogućim okolnostima!

Ugled i čast profesije moraju da vam budu na prvom mestu, čak i kada ste na internetu i ne nosite uniformu, a to nalaže Priručnik za društvene mreže u Ministarstvu odbrane i VS, koji svaki vojnik mora napamet da zna, piše Alo.

Pripadnici MO i VS, prema pomenutom priručniku, na društvenim mrežama ne predstavljaju samo sebe već i Vojsku u celini, i zato je nemoguće u njihovom slučaju razdvojiti privatno i poslovno, jer u velikj meri doprinose ugledu Vojske.

Prvo, uvek moraju da razmišljaju kada su na internetu da se ono što govore i rade ne odražava samo na njih već i na MO i VS. Iz tog razloga, gledanja kroz prste neće biti ako vojnik kaže ili uradi nešto što krši zakon ili vojne propise, jer će sigurno odgovarati kada se to otkrije, a kako napominju u Priručniku, velika je verovatnoća da budu otkriveni.

Foto: Vojska Srbije Foto: Vojska Srbije

S tim u vezi, treba da izbegavaju postavljanje sadržaja koji može biti shvaćen kao pogrdan, klevetnički, nasilan, preteći, uvredljiv, nezakonit, ili kao nešto što širi mržnju na rasnom, polnom ili etničkom nivou.

Takođe, nikako nije preporučljivo objavljivanje tajnih službenih informacija i onih koje ugrožavaju bezbednost, a posebno treba da budu pažljivi sa postavljanjem bilo čega sa posla na društvene mreže.

Neophodno je i da vode računa o detaljima iz svog privatnog života koji bi mogli biti zloupotrebljeni. Ne bi trebalo da na internetu dele podatke o sebi, o svojoj porodici ili drugima, uključujući JMBG, datum rođenja, kontakt, adresu, informacije o životnom stilu ili karijeri.

Oprez se preporučuje i kod postavljanja svoje trenutne lokacije i kod prihvatanja prijateljstava. Ne smeju da dozvole da se na listi prijatelja nađu ljudi koje ne poznaju i kojima ne veruju.

Savetuje se i da se redovno pregledaju prijateljstva i brišu ona sa kojima nisu bliski.

Priručnik savetuje pripadnike MO i VS da za svoje onlajn naloge koriste isključivo jake lozinke kako bi ih zaštitili od zloupotrebe. Kako se navodi, preporučljivo je imati lozinku od 14 i više karaktera, sa kombinacijom velikih i malih slova, brojeva i simbola.

Šta se ne sme objaviti

- Detalji o rasporedima, lokacijama, vremenima, rutinama i planovima angažovanja jedinica, tekućim ili budućim olperacijama i aktivnostima

- Detalji o upotrebi sile, oružju, planiranim operacijama i tokovima akcije

- Spiskovi zaposlenih koji sadrže prepoznatljive lične podatke

- Objavljivanje internih informacija ili dokumenata

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Alo!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Казанџија

    29. mart 2017 | 08:27

    Нико нема право да изда јер је то кажњиво сем начелника генералштаба рецимо ген.перишић

  • Natasa D.

    29. mart 2017 | 08:02

    Strasno....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA