Mirna banatska sela na meti lopova: Otimaju i kradu šunku, slaninu, alat, ali i PRASIĆE i ŽIVINU (FOTO)

Ne meti otmičara u poslednje vreme je uglavnom suvo meso-kobasice, slanine,šunke i sve što se nađe u pušnicama

  • 12

Mirna banatska sela u okolini Kikinde koja su oduvek važila za mesta u kojima se živi spokojnim životom gde se meštani uglavnom bave zemljoradnjom i stočarstvom, u poslednjih nekoliko meseci na meti su kradljivaca. Osim što se krade slanina, šunka, kobasica, nestaje živina, alat, poljoprivredna mehanizacija, pa i prasići.

Nišlije, dobro pazite: Lopovi operišu, kradu sve što im padne pod ruku, čak i limun oberu kad odlaze! (FOTO)

Uznemireni meštani Bašaida, Mokrina, Novih Kozaraca i Ruskog Sela, kažu da lopovi uglavnom preko noći ulaze u privatna domaćinstva, preskaču ograde, a zatim tumaraju po šupama i kotarkama ne bi li nešto ukrali.

Na meti otmičara u poslednje vreme je uglavnom suvo meso-kobasice, slanine, šunke i sve što se nađe u pušnicama.

- Sušili smo meso kako bismo imali tokom cele godine da jedemo, to su uglavnom slanina i šunka koja se služi za doručak i večeru, ali su mi kradljivci nedavno ukrali čak pet table slanine, 18 kulena, dve velike šunke i kobasice - požalio nam se Mile B. iz Bašaida.

Porodici Andrić iz Ruskog Sela, pre dva meseca takođe je nestala slanina i šunka koja se nalazila u pušnici.

Da lopovi ne prezaju ni od koga, ispričao nam je Ruskoselac koji je tokom noći čuo lavež pasa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Najpre sam čuo komšijskog psa kako laje, a onda je počeo i naš. Posumnjao sam da se neko nalazi u dvorištu i čuo sam buku u garaži,brže bolje sam istrčao na avliju i kada sam otišao iza kuće primetio sam da su vrata od garaže otvorena i da nedostaje motorna testera - kaže nam uznemireni Ruskoselac.

Veliku neprijatnost doživela je i porodica Salapura.

- Nestalo je dosta toga, ali nam je najžalije prasića.Uspeli su da nam ukradu tri praseta od po 25 kg i 25 litara rakije koja se nalazila u letnjoj kuhinji - požalila nam se Dušica Salapura iz Ruskog Sela.

Ni meštani Novih Kozaraca koje je udaljeno nekoliko kilometara od Ruskog Sela ne prolaze bolje. Pre dve nedelje uhvaćeni su kradljivci akumulatora iz buldožera koji je bio parkiran u ataru Stare kudeljare.

Čolakovima iz Bašaid, lopovi su prošle godine čak tri puta upadali u dvorište.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Odneli su nam iz dvorišta kokoške, a ove godine su nas opet posetili pa su nam ukrali šunku, suvo meso i još neke suhomesnate proizvode koje sam sušio za porodicu - rekao nam se i ovaj domaćin.

Zoran Petrović, predsednik Mesne zajednice u Bašaidu, kaže da svakodnevno koordiniraju sa policijom, ali da su ograničeni u svojim ovlašćenjima:

- Ovim krađama se mora stati na put, mi se redovno sastajemo sa svim knezovima sela, ali zakon je takav kakav je. Kada se i uhvate kradljivci koji su većinom socijalni slučajevi, oni na Sudu ne mogu da oštećenima nadoknade štetu. Štitićemo naša domaćinstva koliko god možemo - kaže nam Petrović.

Upravo zbog sve alarmantnije situacije koja vlada u okolnim kikindskim selima nedavno je održan hitan sastanak Odbora za bezbednost Skupštine AP Vojvodine na kojem se razmatrala situacija. Pored predstavnika Policijske uprave, sastanku su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave i nadležnih institucija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- To su manji problemi, ali problemi koji uzmemiravaju građane. Ne možemo da dozvolimo narušavanje bezbednosti građana Vojvodine - rekao je Miroslav Španović,predsednik Odbora za bezbednost Skupštine AP Vojvodine.

Gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov, potvrdio je za Telegraf, da su meštani vidno uznemireni.

- Za energičnije rešavanje ovog problema potrebna je izmena postojeće zakonske regulative. Ovoj pojavi ćemo stati na put- poručio je gradonačelnik Kikinde.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave u Kikindi, tokom januara i februara 2017.godine zabeleženo je šest krađa suhomesnatih proizvoda u domaćinstvima i pomoćnim objektima u okolini grada.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Daljinac baner

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realna.

    2. april 2017 | 00:20

    Pustite pse, ne.vezujze ih nocu. Treba zakon kao u Americi, imas pravo da pucas u skota cim udje u tvoje dvoriste. Kod nas zakon i ne goni nekoga za sitnije kradje, sto nije u redu. Zar porwd policije moraju da se organizuju seoske straze? Na kraju to su drske kradje, ili otumacine. Kolika drskost uci coveku u dvoriste i uzeti svinje, koje su prulicno glasne kad su uznemirene, a da se ne boje nikoga.

  • Dejan

    1. april 2017 | 23:32

    Treba uvesti zakon po kojem bi kradja bila kradja i jednaka kazna bilo da ukrade kliker ili milion eura jednaka kazna pa nek ismevaju tog sto zbog klikera leži npr.5 godina U tom slučaju smanjio bi se broj sitnih kradja a velike ne može svako izvest

  • stanko

    1. april 2017 | 23:55

    Straze seoske organizujte .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA