≫ 

Danas je Vakršnji ponedeljak: Ovu jednu stvar obavezno morate da uradite!

Devojke nakon toga služe momke jajima, kolačima i vinom

  • 0

U većini naših krajeva Vaskršnji praznici traju tri dana. Na Vaskršni ponedeljak, prvi dan posle Hristovog uskrsnuća, se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji.

ŽESTOKA SVAĐA POSLE PRIČEŠĆA U MANASTIRU! Zbog Cece se umalo potukli na Uskrs

Evo koliko dana smete da ČUVATE kuvana jaja pre nego što se POKVARE

Bogosluženja na ovaj dan su ista kao i za Uskrs. To je zapravo jedna jedina stvar, koju  vernici ne bi smeli da zaborave da urade na ovaj dan. Dakle, da nastave da se vesele i tu radost podele sa najbližima. Prema narodnom verovanju, oni koji se ogluše o ovo jednostavno “pravilo” prkose Bogu i Hristosu i neće im ići u životu kako treba.

To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva. U mnogim mestima se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar.

Tamo, rano izjutra, po završenoj službi u hramu, monasi izlaze iz manastirske porte, noseći crkvene predmete, na čelu sa ikonom Bogorodice Trojeručice. Krećući se laganim hodom u povorci, poju svo vreme tropare Bogorodici i obilaze mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram.

Kada je Vojvodina u pitanju, tamo se zadržao zanimljiv običaj - devojke se polivaju vodom. Momci u fijakerima obilaze dame i vode tamburaše, pritom noseći kandicu kojom će politi devojku.

Polivanje predstavlja skidanje greha, a poseća i kako je Isus apostolima oprao noge.

Polivanje ima i takmičarski udeo - smatra se da što više neki momak polije slobodnu devojku, veća je verovatnoća da će je zaprositi te godine.

Devojke nakon toga služe momke jajima, kolačima i vinom.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA