≫ 

Kakve su prognoze posle izbora u Francuskoj i da li sledi zemljotres u Evropi: Prve ankete predviđaju novog predsednika (VIDEO)

Samo na portalu Telegraf.rs pratite iz minuta u minut reakcije na rezultate predsedničkih izbora u Francuskoj

  • 9

U Francuskoj je juče održan prvi krug najnepredvidljivijih predsedničkih izbora posle više godina, na kojem je učestvovalo 11 kandidata. Izbori su se održali u vreme vanrednog stanja u toj zemlji i u senci nedavnog napada na policiju u Parizu. Prema poslednjim informacijama, u drugi krug su prošli nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron sa 24,02 % i liderka Nacionalnog fronta Marin Le Pen sa 21,30 %. Samo na portalu Telegraf.rs pratite iz minuta u minut reakcije na rezultate predsedničkih izbora u Francuskoj.

Marin Le Pen i Makron za predsednika Francuske: Najneizvesniji izbori, 7. maja odlučuje se u kom pravcu ide Evropa (FOTO) (VIDEO)

Jedno od njih dvoje biće predsednik Francuske: Le Penova na korak do sna, EU navija za Makrona (FOTO)

20.05 - Nezavisni centristički kandidat za predsednika Francuske Emanuel Makron osvojio je 24,01 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora koji je održan u nedelju, pokazuju konačni rezultati glasanja koje je danas objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, koja je kao drugoplasirana ušla u drugi krug glasanja u kojem će se, 7. maja, suočiti s Makronom, u prvom krugu osvojila je 21,30 odsto glasova.

20.00 - Izraelski opozicioni lider Jair Lapid pozvao je danas francuske birače da glasaju za nezavisnog centrističkog kandidata Emanuela Makrona u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj 7. maja, nazvavši njegovu krajnje desničarsku protivkandidatkinju Marin Le Pen "opasnom".

- Ovo je borba između umerenog centra i opasnog populizma - istakao je Lapid, inače bivši izraelski ministar finansija.

19.00 - Le Pen se predstavlja kao "istinski kandidat promena" u trci u kojoj je Makron favorit nakon što su ga sinoć podržali i desničari i levičari, mada se danas našao na udaru kritika medija i krajnjih desničara zbog žurke u luksuznom pariskom restoranu i trijumfalnog govora posle postignutog uspeha u prvom krugu glasanja.

Tim povodom su politički neiskusnog Makrona (39) upozorili i njegovi bliski saradnici.

- Moramo biti skromni. Izbori još nisu dobijeni, a da bismo ih dobili moramo da ujedinimo narod - rekao je Rišar Feran, generalni sekretar Makronovog pokreta "U marš!".

16:30 - On ima 39, ona 64 godine: Ako pobedi, njegova profesorka postaje prva dama. Kažu da je Makron gej u braku sa "barbikom u menopauzi" (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

16:00 - Fransoa Oland na svom Tviter nalogu otkrio da će u drugom krugu glasati za Emanuela Makrona, jer Le Penovu doživljava kao "rizik za Francusku". Oland je istakao da Francuska rizikuje da "postane izolovana i da se otcepi od Evropske unije" u slučaju da antievropski nastrojena Le Pen bude izabrana.

15:06 - Za koga će Srbija navijati 7. maja: Šta nam donosi Makron, a šta Le Penova? -  U analizi za portal Telegraf.rs politički analitičari izneli su svoje viđenje za koga bi trebalo da navijamo u drugom poluvremenu duela Makrona i Le Penove 7. maja.

Foto-montaža: Tanjug/AP, Wikimedia Foto-montaža: Tanjug/AP, Wikimedia

14:00 - Brisel želi da Francuska i Evropska unija ostanu zajedno, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini komentarišući predsedničke izbore u Francuskoj.

13:45 - Glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, u koji su ušli Emanuel Makron i Marin le Pen, biće izbor između odbrane Evropske unije ili njenog uništenja, saopštio je danas portparol Evropske komisije Margaritis Shinas.

- U pitanju je izbor od izuzetne važnosti - naveo je Shinas, dodajući da Makron predstavlja proevropske vrednosti, dok se Le Pen zalaže za razaranje Unije, preneo je AP.

13:30 - Sve kontroverze o ocu Le Penove, počasnom građaninu Zemuna: Davao šokantne izjave, ćerka ga izbacila iz stranke, a prijatelj je srpskog političara

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

12:25 - Prema istraživanjima brojnih agencija pretpostavlja se da će pobednik u drugom krugu predsedničkih izbora biti Emanuel Makron.

Neki opšti podaci kažu da bi procenti mogli da se kreću oko 60% za Makrona, a 40% za Marin Le Pen.

Prema Harris Interactive poll Makron će imati 66%, a Le Pen 34%, dok Ipsos/Sopra Steria predviđa pobedu Makrona sa 64%, dok bi njegova protivnica u tom slučaju imala 36%.

12:10 - Ako pobedi Marin Le Pen, Evropu očekuje ovaj MRAČNI SCENARIO: Da li joj u tome pomažu Putin i Tramp, a gde je Srbija u celoj priči (FOTO)

12:00 - Ovako su danas izgledale naslovne strane dnevnih novina u Francuskoj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

11:50 - Francuska desničarska kandidatkinja na predsedničkim izborima Marin Le Pen već je počela kampanju za drugi krug izbora napadom na svog rivala centristu Emanuela Makrona, koga je optužila da je "slab" u suočavanju sa islamskim terorizmom.

- Ja sam na terenu kako bi se susrela sa francuskim narodom i skrenula pažnju na važne teme, uključujući islamski terorizam, a najmanje što možemo da kažemo je da je gospodin Makron slab u pogledu tog pitanja - rekla je Le Penova novinarima, samo dan nakon prve runde izbora u kojoj su se ona i Makron kvalifikovali za drugi krug, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

11:15 - Francuska policija danas je saopštila da je nakon prvog kruga predsedničkih izbora tokom noći zbog nereda koji su izbili u Parizu uhapšeno više od 100 osoba, prenosi AFP.

Navodi se da su demonstranti bacali boce na snage bezbednosti, palili automobile i razbijali izloge prodavnica.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- U nasilju u centru Pariza lakše je povređeno šest policajaca i troje demonstranata, 143 osobe su uhapšene, a 29 njih je zadržano u pritvoru tokom noći - navela je policija.

Na Trgu Republike u Parizu sinoć su održani protesti zbog rezultata glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, a francuski mediji javili su da je na tom skupu došlo do sukoba između demonstranata i policije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

10:35 - Kremlj je danas saopšto da poštuje rezultate prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj i da se nada boljim odnosima sa Parizom.

- Moskva je pristalica izgradnje uzajamno korisnih odnosa sa Parizom i poštuje izbor francuskog naroda - rekao je za Sputnjik portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući rezultate prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj.

Foto: Wikimedia / kremlin.ru/ Foto: Wikimedia / kremlin.ru/

10:30 - Evropsko izdanje "Politika" navodi da Makronova pobeda pokazuje da birači mogu da glasaju protiv establišmenta, a da ne prigrle ekstremnu desnicu.

Marin Le Pen doživela je neuspeh u pokušaju da obezbedi prvo mesto u prvom krugu francuskih predsedničkih izbora, što predstavlja udarac i umanjuje njene nade da će pobediti u drugom krugu, zakazanom za dve nedelje.

Makronova pobeda, čini se, uklonila je nervozu u EU, a evro je skočio na najviši nivo u poslednjih pet meseci. Međutim, iako evropski establišment slavi njegovu pobedu, nije jasno kako će on, pod uslovom da pobedi u drugom krugu, uspeti da vlada bez jake stranke u parlamentu da ga podrži, piše "Politiko".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

10:20 - Ove tri činjenice su obeležile izbore u Francuskoj i učinile ih ISTORIJSKIM!

10:00 - Na ovoj mapi možete da vidite kako je Francuska glasala na predsedničkim izborima po departmanima, u odnosu na prvi krug 2012. godine.

09:30 - Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel saopštio je da je siguran da će Emanuel Makron biti izabran za predsednika Francuske u drugom krugu 7. maja.

Gabrijel je, takođe, pozdravio rezultate projekcija prema kojima centrista Makron vodi ispred kandidata krajnje desnice Marin le Pen, preneo je sinoć AFP.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

09:20 - Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zejbert, pozdravio je uspeh centriste Emanuela Makrona u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, poželevši mu "sve najbolje u naredne dve nedelje".

Merkelin portparol, kasno uveče u nedelju, napisao je na Tviteru: "Dobro je da je Emanuel Makron uspeo sa svojim stavom za uspešnu EU i ekonomiju društvenog tržišta", prenose Agencije.

09:10 - Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je Emanuelu Makronu na kvalifikaciji za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj i poželeo tom nezavisnom centrističkom kandidatu sve najbolje u odlučujućem nadmetanju 7. maja s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

09:05 - Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon priznao je poraz u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj i poručio da će u drugom krugu glasati za Emanuela Makrona koji će, prema konačnim rezultatima, ukrstiti koplja sa Marin Le Pen.

- Nema drugog nego da se glasa protiv krajnje desnice. Ja ću glasati za Emanuela Makrona - rekao je Fijon pristalicama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

09:00 - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozdravila je rezultat koji je nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron postigao u prvom krugu izbora za predsednika Francuske.

- Kada vidim zastave Francuske i EU kako pozdravljaju rezultat Emanuela Makrona, to je nada i budućnost naše generacije - poručila je Mogerini putem Tvitera.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

08:50 - Kako su svetski mediji izveštavali o rezultatima predsedničkih izbora u Francuskoj možete da pročitate OVDE.

08:40 - Holandski desničarski političar i lider antiislamske i antiimigrantske Partije slobode Gert Vilders saopštio je da se nada da će budući predsednik Francuske biti Marin Le Pen.

Vilders je pozdravio rezultate prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj kao "sjajan dan za patriotizam u Francuskoj i u drugim mestima koje žele više nacionalnog suvereniteta, a manje Evropske unije i imigracije", prenose Agencije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

08:30 - Liderka krajnje desnice Marin Le Pen proglasila je pobedu u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, pozdravivši "istorijski rezultat" uz poruku da je u pitanju opstanak Francuske i da njena stranka Nacionalni front nudi francuskom narodu "veliku alternativu".

- Ovo je istorijski rezultat, prvi korak je napravljen. Vreme je da oslobodimo francuski narod od arogantne elite - rekla je ona sinoć sa širokim osmehom na licu, obraćajući se oduševljenim pristalicama u svom izbornom štabu u Enen-Bomonu, prenosi AFP.

Obećala je potom preko potrebnu debatu o globalizaciji, proglasivši je otvorenom, a na kraju njenog govora intonirana je francuska nacionalna himna.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA