≫ 

Neobičan događaj u Vršcu: Karte u vozu plaćali stihovima i citatima (FOTO)

Performans je održan u vozu, ukrašenim cvećem Nade Milinković, do koga je goste i učesnike vodio crveni tepih i ljubazni domaćin kondukter

  • 0

Vršačka Afirmacija Umetnika "ARS" (VAU "ARS") organizovala je nesvakidašnji umetnički događaj pod nazivom "Umetnost na šinama". Reč je o umetničkom performansu, u čast Svetskog dana umetnosti, koji je održan u statičnom vozu na Železničkoj stanici Vršac, 19. aprila ove godine.

U ovom prelepom mestu vazduh je najčistiji u Srbiji: Zdravije nego Nijagarini vodopadi! (FOTO)

Performans je održan u vozu, ukrašenim cvećem Nade Milinković, do koga je goste i učesnike vodio crveni tepih i ljubazni domaćin kondukter.

I zaista, učesnici i gosti su se transformisali u putnike koji su svoje karte (u vidu umetničkih citata na papiru koje je delio kondukter na početku manifestacije) prineli svojoj duši, oslobodili se svih pojaseva i stega i tako započeli imaginarni put u zemlju Umetnosti, Arsoviju.

VAU "ARS" je veče, kao i sav svoj napor, volju i entuzijazam, posvetio Umetnosti i stvaranju, a povodom svetskog dana Umetnosti, koji se obeležava 15. aprila (na dan rođenja velikog multikulturnog simbola - Leonarda da Vinčija) ustanovljenog od strane Svetske organizacije umetnika.

Umetnost ima ogromnu snagu kad joj se pristupi celoj i to smo nameravali da pokažemo prisutnima, i ta snaga se osetila u ogromnoj energiji koja je strujala među nama.

Umetnost kao gest, pokret, glumu i pozorište dočarao nam je maestralni nastup sa gitarom, pesmom i recitalom naš dramski umetnik Dragan Džankić, koji je pozdravio VAU ARS-ovsku ideju i akciju.

Foto: Vršačka Afirmacija Umetnika ARS Foto: Vršačka Afirmacija Umetnika ARS

Da je umetnost oplemenjena reč, stih, gest, poezija, književnost, pokazale su Vauarsovke Jasna Krsmanović, Eldena Stanić, Jovana Stojanović, kao i to da umetnost ne poznaje nacionalne razlike niti fizičke nedostatke, nego ih, naprotiv, koristi kao pločnike snage za puteve snova.

Tom segmentu sagledavanja umetnosti doprineo je nastup pesnika iz KK "Miloš Crnjanski" (iz Banatskog Karlovca) Dragoslav Lacković, Milivoj Forgić, Milivoje Jovanović i Vlada Dražič, kao i uljmanske pesnikinje Olivere Klarić iz Vršačkog književnog kluba.

Foto: Vršačka Afirmacija Umetnika ARS Foto: Vršačka Afirmacija Umetnika ARS

Kako moćna umetnost može biti kao nota, glas pušten po njihovom diktatu, ton, muzika,  dočarao nam je zvonki glas Natalije Rosić u interpretaciji izvornih narodnih pesama, vraćajući nas našem najvrednijem muzičkom nasleđu, ali i mladi raspevani glasovi dečijeg hora Zvončići, istoimenog muzičkog centra čiji je osnivač Olgica Čeh, a ujedno i tovečernja pratnja na električnom klaviru, pored vesele gitare Nenada Kukića.

Foto: Vršačka Afirmacija Umetnika ARS Foto: Vršačka Afirmacija Umetnika ARS

Topla atmosfera je "pukla" s numerom Pukni Zoro u izvođenju multitalentovanog učenika osnovne i srednje muzičke škole Ognjena Inđića, koga nedostatak vida ne sprečava da se bavi solo pevanjem, sviranjem klavira, recitovanjem, ali i ostvarivanjem akademske muzičke karijere u budućnosti.

U vizuelnoj umetnosti sve linije bivaju izlomljenje u oblinu lepote, putem kičice, olovke, oštrog ili mekog poteza četkice, objektivom fotoaparata ili digitalnim alatima. Da je to tako, pokazao nam je naš poznati likovni umetnik Vladimir Predić portretisanjem devojčice iz hora Zvončić, koja je pored uspomene sa ove manifestacije ponela i portret.

Foto: Vršačka Afirmacija Umetnika ARS Foto: Vršačka Afirmacija Umetnika ARS

Poseban gost večeri, jedan od „krivaca“ za osnivanje VAU ARS-a je Vladimir Rajković, afirmisani multimedijalni umetnik, član, između ostalih, Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Vojvodine.

On je kroz svoje pesme dao sopstveno viđenje umetnosti, pohvalivši VAU ARS-ov entuzijazam i aktivnost. Oduševljenje performansom iskazao je i Radovan Lekić, šef vršačke železnice, putem obraćanja prisutnima.

Foto: Vršačka Afirmacija Umetnika ARS Foto: Vršačka Afirmacija Umetnika ARS

Za kraj odjeknuli su stihovi Nerude „Polako umire“ u interpretaciji Verice Prede PreVere, a potom i rođendanska pesma udruženih glasova učesnika i gostiju za našeg Srbu Boškovića, koja je bila i više nego uspelo iznenađenje. Učesnici su vođeni kroz predele Arsovije od strane performas-moderatora - Nikoline Babić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/vauars.blogspot.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA