Muzej Stefana Nemanje na mestu srušenog Generalštaba: Kompleks niče iz pepela NATO bombi

Doneta je odluka o raspisivanju međunarodnog konkursa za spomenički kompleks Stefanu Nemanji, kao i o visini novčanih nagrada za učesnike konkursa

  • 4

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednici Odbora za podizanje spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji na kojoj je odlučeno da će taj kompleks biti podignut na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

14. NOĆ MUZEJA: Subota kada je okej da klinci ostanu budni do kasno!

Reč je o mestu gde se nekada nalazio deo zgrade Ministarstva odbrane, koji je srušen u agresiji NATO 1999. godine.

Odbor je doneo odluku i o raspisivanju međunarodnog konkursa za spomenički kompleks Stefanu Nemanji. Odlukom je određena i visina novčanih nagrada za učesnike konkursa.

Prva nagrada će iznositi 6.000.000 dinara, druga 3.000.000 dinara, treća 2.000.000 dinara, dok će svi ostali učesnici za svoje radove dobiti 100.000 dinara.

Učesnicima konkursa biće omogućeno da predlože rešenja koja će predvideti da u novom spomeničkom kompleksu bude sačuvan deo stare zgrade Ministarstva odbrane, koji je delo arhitekte Nikole Dobrovića.

Na sednici Odbora formirana je konkursna komisija, čiji je zadatak da pripremi međunarodni konkurs, koji će Vlada Republike Srbije objaviti tokom maja ove godine. Na čelu komisije se nalazi Nikola Selaković, a članovi su akademici Ljubomir Maksimović i Svetomir Arsić Basara.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Podgorica Nemanjica grad

    28. april 2017 | 18:52

    Lijepa vijest. Da je srece i u njegovom rodnom gradu. Bogu fala pa se u Nemanjinom gradu obnobio manastir Svetoga Simeona Mirotocivog- Stefana Nemanje.

  • Gooxi

    28. april 2017 | 10:36

    Cek, zar nije tu trebao da bude neki hotelski kompleks?

  • mihailovic

    26. mart 2018 | 12:21

    SSNO ili Generalstab vojske JNA, SFRJ koji su Nato-EU zlicinci bombardovali treba da ostane nedirnut kao vecni spomenik Nato-EU fasizma da sve sadasnje i buduce generacije nikad nezaborave Nato-EU fasizam nad Srbijom koji je poceo 24 marta 1999 a zavrsio se nakon 78 dana i noci zlocinackog bombardovanja. Nek vide i nek se uvek stide svi EU ambasadori koji su u Beogradu a cije zemlje su ucestvovale u zlocinu nad Srbijom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA