≫ 

Sto žena napravile su bajku na pijaci u Kragujevcu: Svi se smeju i kupuju đurđevdanske venčiće (FOTO)

Venčićima su od davnina na Đurđevdan kićeni izvori, vratnice, dvorišni ulazi, kuće i privredne zgrade, pogotovu za stoku

  • 3

Kragujevačka pijaca nikada nije bila lepša, zelenija i cvetnija. Oko stotinak žena zaposele su danas prilaze pijaci prodavajući đurđevdanske venčiće.

Najtužnija priča u Srbiji: Na groblju beskućnika sahranjeni su Dragoslav i Verica. Njihova ljubav je pobedila smrt (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Neke su na svom mestu bile od ranih jutarnjih sati. Venčići koštaju od 40 do 50 dinara.

- U njima je grab- da bi se momci za devojku grabili, dren- da bi ukućani bili zdravi, kopriva- da bi njome majke ujutru udarale decu, pa da ona budu rumena i zdrava cele godine.

U venčić ide i vrba i ostalo prolećno cveće. Ja najviše volim zdravac, što donosi zdravlje i miriše na devojačku dušu, kaže prodavačica Milanka, penzionerka bez penzije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ona ovako pojačava kućni budžet, ali priznaje da uživa prodavajući venčiće, jer voli cveće, a kod kuće ga ljubi i priča sa njim.

Snežana je do podneva prodala 53 venčića, a cenu sa 50 spustila na 40 dinara. Ponela je punu torbu đurđevka i cveća i plete nove venčiće.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ja inače radim, čistim kuće i zgrade. Ali, molila sam gazde da me danas puste na pijac, rekoh im- pustite me da uživam, pletem venčiće i gledam tu lepotu.

- Svi se smeju dok kupuju venčić, retko kada to vidim, kaže Snežana. Prodavaca je puno, ali za sve ima posla. Dve devojke kažu da su isplele oko 200 venčića, nešto kod kuće, nešto dok prodaju na pijaci. I svi sa pijace nose povrće i venčić u ruci.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Venčićima su od davnina na Đurđevdan kićeni izvori, vratnice, dvorišni ulazi, kuće i privredne zgrade, pogotovu za stoku.

Na bunar je stavljen venac, a onda bi svaki sud sa vodom žene ukrašavale vrbovim prutom. Kad vodu donesu kući u jedan sud, iz koga će se umivati ukućani, potapani su cvetovi zdravca, đurđevka, đula i jorgovana.

Sve ove biljke su upletene u vence, a dodavane su grane graba, trave hvatanac i mlečike, kojima je pridavana magijska moć.

Daljinac baner

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA