≫ 

IGRA U KOJOJ SE DECA UBIJAJU HARA SRBIJOM! Ovo morate da znate o - PLAVOM KITU

- Na instagramu je dobila link i poruku da se priključi igrici. Pitali su je da li je sigurna. Vidno uplašena došla je da mi kaže šta joj se dogodilo i da je odmah izbrisala poruku koju je dobila. Ja sam obavestila direktorku škole, a ona je obavestila đake i nastavnike - kaže uplašena majka

  • 9

Onlajn igra "Plavi kit" koja poziva decu da izvrše samoubistvo i zbog koje se u svetu do sada ubilo na desetine dece, došla je i u Srbiju. Jedna učenica osnovne škole iz Beograda pre nekoliko dana dobila je poziv da pristupi igrici, ali je odmah obavestila majku.

Srbija preduzela korake da se odbrani od sajber napada: Potpuna zaštita ne postoji, ali se trudimo

POLICIJA APELUJE: Prijavite nam ako se smrtonosna igrica "Plavi kit" pojavi u Srbiji!

- Na instagramu je dobila link i poruku da se priključi igrici. Pitali su je da li je sigurna. Vidno uplašena došla je da mi kaže šta joj se dogodilo i da je odmah izbrisala poruku koju je dobila.

Ja sam obavestila direktorku škole, a ona je obavestila đake i nastavnike. Međutim moja ćerka nije jedina koja je dobila poziv, znamo za još nekolo dece koja su uglavnom skrinšotovala poruke i objavila na svojim instagram profilima - kaže uplašena majka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije već je izdalo upozorenje roditeljima i nastavnicima da obrate pažnju na ponašanje dece. U njihovom saopštenju stoji da je "Plavi kit" pre svega usmerena na mlađu populaciju, a izgleda ovako: u periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Foto: Twitter/KAHCRATS Foto: Twitter/KAHCRATS

Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, do sada, kako tvrdi Tatjana Matić, nije prijavljena ova "izazov igra", ali ona upozorava da treba obratiti pažnju na ponašanje dece na internetu.

- Skoro svakoga dana u novinama se pročita vest da je neko poginuo ili ozbiljno povređen u želji da napravi dobar selfi ili odgovarajući na izazove vršnjaka. Izazovi najčešće podrazumevaju fotografisanje na potencijalno opasnim površinama ili snimanje kratkog videa s ciljem samopovređivanja radi zabave - kaže Matićeva.

Prema rečima Dragana Popovića sa Instituta za psihologiju, depresivni mladi ljudi su najčešće meta ove "igre".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Moje mišljenje je da su osnivači igrice ciljali na ranjivu i usamljenu decu. Oni dobijaju zadatke i kroz njih se vrši selekcija. Neko dete će reći "Da ustanem u 04:20 zbog igrice? Ma daaaj" dok će deca koja su podložnija uticaju ustati i odraditi zadatke te time zadovoljiti kako sebe tako i svog "gospodara".

Mislim da se to dešava jer su ta deca inače neprihvaćena i usamljena, kako od roditelja tako i od društva i da jednostavno žele da ih neko pohvali ali i da budu uspešna u nečemu - kaže Popović za "Blic".

Međutim, psiholog Vesna Tomić ne slaže se sa Popovićem.

- Ne bih rekla da se to dešava samo depresivnoj i ranjivoj deci, mislim da se to dešava deci sa kojima roditelji ne komuniciraju. Ukoliko roditelj čita knjige, i detetu će knjige biti interesantnije nego telefon, te neće moći da upadaju u takve situacije. Sa druge strane ako roditelji po ceo dan gledaju u telefon, isto će raditi i deca. Znači, krivica treba u potpunosti da spadne na roditelje.

Ukoliko dođe do toga da deca počnu da koriste ove igrice, roditelji obavezno moraju potražiti stručnu pomoć - savetuje doktorka Tomić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Feki

    16. maj 2017 | 09:39

    Jedno mi nije jasno , a to je :ŠTA ĆE DECI IZ OS OVNE ŠKOLE INSTAGRAM !?!?!

  • Јасмина

    16. maj 2017 | 10:52

    Ја сам била фрапирана,кад је колегиница на моје питање шта ће њеној ћерки од 6 год.мобилни одговорила:"Па шта ћу од ње,досадна је,нека се забавља са нечим".То је слично,родитељи немају контролу над децом...

  • ŽIVIM DA PATIM

    16. maj 2017 | 09:37

    A ko ima koristi od toga??? I čemu sve to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA