Milionska krađa u Skoplju: Trezorista priznao krivicu, ali ne otkriva gde su pare

Policija još nije “slomila” bankarskog službenika koji je opljačkao tri miliona evra iz NLB Tutunske banke u Skoplju

  • 3

Trezorista Boban S. (40), koji je osumnjičen za milionsku krađu iz NLB Tutunske banke u Skoplju, zatražio je da se dogovori sa tužilaštvom. Obećao je da će priznati krivicu ako dobije blažu kaznu, ali ne i da kaže gde je sakrio ukradeni novac, doznaje skopski Dnevnik.

Istražitelji otkrili šemu pljačke veka banke u Skoplju: Kurir preneo pare u Srbiju, uhapšen je, a ne zna se gde je novac

Prema izvorima istrage, predpostavlja se da je ovaj slučaj povezan sa nedavno obelodanjenim pranjem novca u istoj banci. Radi se o više stotina hiljada evra, radi čega su osumnjičeni direktori, bivši ministar, advokati i druge osobe.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva nisu potvrdili, a ni demantovali pisanje Dnevnika da je pronađeno 3 miliona evra koje je Boban S. izneo iz banke sa svojim saradnicima. Kratko napomenuli da je istraga u toku.

Boban S., koji se nalazi u pritvoru, početkom prošlog meseca je iz trezora NLB Tutunske banke uspeo da ukrade 2.4 miliona švajcarskih franaka i 645.000 evra.

Za tu krađu stoleća osumnjičeni su i njegov brat Goran S. ( 44 ), njegov prijatelj Boris M. ( 38 ) i šalterska radnica u banci E.P. (24).

Ne zna se da li su i oni kao Boban S., koji je bio mozak pljačke, zatražili da se dogovore sa tužilaštvom u zamenu za nižu kaznu.

Skandal u NLB Tutunskoj banci izbio je početkom aprila kada je MUP obelodanio da je trezorista izvršio milionsku krađu iz glavnog trezora banke.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Samo što je splasnula ova afera, NLB Tutunska banka se sredinom ovog meseca ponovo našla u centru pažnje javnosti.

Tužilaštvo je otvorilo predmet vezan za pranje novca u kom su bili umešani bivši i sadašnji direktor banke, bivši ministar, advokati, notar i jedan državljanin Slovenije, koji su, kako se ističe, 11 godina funkcionisali kao organizovana mreža za pranje novca.

Osnovno javno tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupciju nije saopštilo njihova imena, već samo da ih goni za počinjena krivična dela “zlouptreba službenog položaja i ovlašćenja, i za pranje para”.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Postoje sumnje da su u periodu od 2006. do 2017. godine bila preduzeta dejstva za formiranje firmi, podizanje kredita i prenošenje novčanih sredstava u Sloveniju i u austrijsku firmu, a potom je deo sredstava investiran u osnivanje novih firmi i kupovinu nekretnine na području grada Bitolja u Makedoniji - saopštili su iz tužilaštva.

Još se ne zna tačno koliko je para oprano, ali se spekuliše da je u pitanju više stotina hiljada evra.

Makedonski mediji spekulišu da je u oba slučaja banka oštećena za 17 miiona evra, ali su to iz NLB Tutunske banke demantovali.

Daljinac baner

(D.J)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob liberty

    23. maj 2017 | 19:09

    Da mu priprete dozivotnom robijom i kada bi realno mogli da mu je dosude,kao sto ne mogu,pevao bi kao slavuj!Ovako nije lud da kaze gde su pare!Dobice 8-10god plafon plafona a uz dobro vladanje eto njega napolju za 5-6godina maximum!A za to vreme nece te pare zaraditi da mu neko dozvoli bez hapsenja drogu da prodaje!!Zakoni su smesni i u Srbiji i u Makedoniji a kriminalci to obilato koriste i koristice dok se nesto drasticno ne promeni a nece se skoro nista menjati sigurno!I tako sve u krug a kriminal ulazi u zlatno doba bas zbog supljih zakona!

  • Srbin

    24. maj 2017 | 13:14

    Svaka cast.nepriznaj nista ceka te lova za 5 6 godina.i uzivaj u njoj.

  • Jeretik

    25. maj 2017 | 14:50

    Stara narodna poslovica kaze ,"Cutanje je zlato ".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA