≫ 

Krvavi masakr u Mančesteru je mogao da bude SPREČEN?! FBI upozorio 3 PUTA da će Abedi izvesti napad, Britanci napravili propust (FOTO)

Abedi je navodno još 2016. godine stavljen na terorističku listu u SAD, nakon što je privukao pažnju tokom istrage terorističkih grupa koje deluju u Libiji

  • 5
Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Britanska bezbednosna služba MI5 najmanje tri puta je upozorena na ekstremističke stavove bombaša-samoubice Salmana Abedija, koji je prošle nedelje izveo napad na kraju pop koncerta u Mančesterskoj areni usmrtivši 22 osobe među kojima sedmoro dece, prenosi danas Bi-Bi-Si. Britanija je danas saopštila da njena obaveštajna služba MI5 vrši internu istragu o svojim procedurama nakon samoubilačkog bombaškog napada u Mančesteru.

Uhapšeno 13 ljudi iz "mančesterske mreže": Danas još jedno hapšenje, operacija i dalje u punoj brzini

MI5 je pokrenuo istragu o tome kako je osoblje te službe postupilo nakon upozorenja javnosti da je Abedi (22) potencijalno opasan, a priprema i poseban izveštaj za britanske ministre i one koji nadziru rad britanske bezbednosne službe.

FBI je izjavio da su oni informisali britanske zvaničnike da je ovaj mladić deo severnoafričke ćelije Islamske države i da priprema napad u Velikoj Britaniji.

Foto: thesun.co.uk Foto: thesun.co.uk

Abedi je navodno još 2016. godine stavljen na terorističku listu u SAD, nakon što je privukao pažnju tokom istrage terorističkih grupa koje deluju u Libiji.

- Nakon dojave FBI Abedi je bio pod prismotrom MI5. Smatralo se da Abedi planira da ubije značajnu političku figuru. Kako ništa nije bilo od ove istrage, on je više nije bio na samom vrhu prioriteta - kažu bezbednosni izvori.

Ipak, pored predostrožnosti od je izveo napad na u kojem je poginulo 22 ljudi, a ranjeno njih 64.

MI5 je pokrenula dve hitne istrage o tome kako je zanemarena opasnost koju je predstavljao bombaš Salman Abedi, piše londonski "Gardijan". Bi-Bi-Si (BBC) javlja da je MI5 bio upozoren najmanje tri puta o njegovim "ekstremističkim pogledima".

Pokrenuta je istraga o tome kako je osoblje te službe postupilo nakon upozorenja javnosti da je Abedi potencijalno opasan, a priprema i poseban izveštaj za britanske ministre i one koji nadziru rad britanske bezbednosne službe.

Foto: Tanjug/AP/PA, Profimedia/imageBROKER Foto: Tanjug/AP/PA, Profimedia/imageBROKER

Jedan izvor je prošle nedelje rekao za Rojters da je Abedi bio jedan "iz veće grupe bivših osoba od interesa", a rizik koji on predstavlja bio je deo istrage MI5 i partnera.

Ministarka unutrašnjih poslova Britanije Amber Rad je, u nekoliko intervjua, odbila da komentariše šta je tačno bilo poznato o Abediju.

Ono što je neobično, kako piše Rojters, je to da je ona potvrdila da MI5 vrši unutrašnju istragu.

- Mislim da je pravilo da MI5 bliže istraži svoje procese, kako bi osigurali da rade najbolji mogući posao u trenutnim ograničenjima kako bi narod bio bezbedan - rekla je Radova za BBC.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rano jutros je u Zapadnom Saseksu uhapšen 23-godišnji muškarac osumnjičen za terorističke prestupe, a mančesterska policija je saopštila da su hapšenja izvršena na još dvema adresama u oblasti Mančestera i u Česteru protekle noći.

Trenutno je 14 muškaraca podvrgnuto ispitivanju u vezi sa istragom o napadu.

Do sada je ukupno 16 osoba uhapšeno, ali su jedna žena i 16-godišnji dečak u međuvremenu pušteni bez podizanja optužnice.

Policija je sapštila da istraga napreduje i da je u njoj angažovano oko 1.000 ljudi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug/Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Evropska demokraatija

    29. maj 2017 | 11:46

    Naravno da su Britanci znali za sve ovo. Pa oni sami su i osmislili ceo plan. Isto kao i Ameri, Francuzi, Nemci. Mora nekako da se opravdaju milioni baceni na ratove sirom sveta.

  • Mimi

    29. maj 2017 | 12:17

    Upozorene su bezbednosne sluzbe. Treba napraviti zrtve da se poduzmu drastični sledeći koraci. Videćemo koji. Dobro oproban recept. Markale, Račak, Srebrenica...

  • dudule

    29. maj 2017 | 11:29

    Sramota za bezbjednosne snage Engleske, jedan obicni klinac ih prefarba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA