Šabić: Srbiji neophodan novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, predstaviće model novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti na konferenciji u Beogradu, 20. juna

  • 48

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić predstaviće model novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti na konferenciji u Beogradu, 20. juna, a po formiranju nove Vlade Srbije staviće ga na raspolaganje Vladi, odnosno Ministarstvu pravde.

 

Ipak neće moći da nam zabrane kredit ako ne platimo račun za mobilni telefon!

 

Kako je saopšteno iz kabineta Poverenika, javna rasprava o novom zakonu trajala je dva meseca, a model zakona urađen u skladu sa rezultatima te javne rasprave, biće predstavljen na konferenciji u Beogradu, 20. juna.

 

- Po formiranju nove Vlade Srbije, Poverenik će pripremljeni model zakona staviti na raspolaganje Vladi, odnosno Ministarstvu pravde, uz sugestiju da prihvati konstruktivnu inicijativu i što pre ga stavi u formalnu proceduru kako bi Srbija dobila neophodan, nov Zakon o zaštiti podataka o ličnosti - navodi se u saopštenju.

 

Model je, dodaje se, u najvećoj meri usklađen sa Opštom uredbom EU.

 

- Važeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ne sadrži minimalne odredbe koje bi se odnosile na neke važne i delikatne oblasti poput video nadzora, biometrije... Zbog toga je veoma teško obezbediti ostvarivanje prava na zaštitu podataka o ličnosti u svim oblastima života - stoji u saopštenju Poverenika.

 

Dodaje se da je, tokom javne rasprave, ostvarena "intenzivna razmena mišljenja" i dobijena podrška za model zakona Saveta stranih investitora, Američke privredna komora u Srbiji, Udruženja banaka Srbije, Društva za informatiku Srbije, Društva sudija Srbije...

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kondor

    3. jun 2017 | 15:25

    Građanima je vala muka od tvojih izpolitizovanih dušebrižnih ideja , koje samo komplikuju život ljudima ! Daj ostavku i tako spasi građane od sebe!

  • paramonte

    3. jun 2017 | 17:52

    Sto se tice sadasnjosti i sadasnje vlade,dovoljno smo zasticeni i ne vidim sta bi trebalo da se promeni.

  • Seka

    3. jun 2017 | 21:11

    Sabic hoce politicku promociju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA