Oglasila se vojska zbog konfuzije oko rezervista: Niko ne sme da vam da otkaz

U članu 70. propisano je da, zbog angažovanja u vojnoj službi, pripadniku aktivne rezerve ne može prestati radni odnos

  • 47

Povodom različitih tumačenja prava vojnih obveznika, oglasilo se Ministarstvo odbrane Republike Srbije u kom kažu da se zaštita zaposlenih prilikom izvršenja vojne obaveze u skladu sa zakonskim propisima nije menjala.

GRMEĆE REGION: Vojska Srbije sprema 1.500 "Rambo ratnika"!

Brojnim sugrađanima je stigao poziv na vojnu obuku: Ako se ne odazovete - ili plaćate, ili idete u ZATVOR

Zakonom o odbrani uređuju se, sem ostalog, prava i dužnosti državnih organa, autonomnih pokrajina, jedinica lokalne samouprave, građana, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika u odbrani.

Mehanizam zaštite rezervnog sastava za vreme vršenja vojne obaveze nalazi se u odredbama člana 67. i 68. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, kojim su propisane naknade koje pripadaju vojnim obveznicima za vršenje vojne obaveze.

Posebno u članu 70. propisano je da, zbog angažovanja u vojnoj službi, pripadniku aktivne rezerve ne može prestati radni odnos, niti zbog toga može biti u neravnopravnom položaju u odnosu na druga zaposlena lica u pogledu ostvarivanja prava iz radnog odnosa.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

U slučaju da licu u rezervnom sastavu, nakon izvršenja vojne obaveze (učešćem na višednevnoj vojnoj vežbi), na koju se uredno odazvalo po pozivu nadležnog centra MO, poslodavac raskine radni odnos zbog njegovog odsustva radi učešća na vojnoj vežbi, lice ima pravo da o tome obavesti centar MO koji ga je uputio na vežbu.

Ministarstvo odbrane će, postupajući po podnetoj predstavci lica, u saradnji sa resornim ministarstvom nadležnim po pitanju rada i radnog odnosa, sagledati navode predstavke i preduzeti odgovarajuće mere.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dodatne informacije:

Zakonom o radu propisano je da se radni odnos zasniva ugovorom o radu koji zaključuju zaposleni i poslodavac i može se zaključiti na neodređeno ili određeno vreme. Članom 79. Zakona o radu propisano je da zaposlenom miruju prava i obaveze koje se stiču na radu i po osnovu rada, ako odsustvuje sa rada, sem ostalog, zbog odlaska na odsluženje, odnosno dosluženje vojnog roka.

Pored ostalih zakonom propisanih elemenata, ugovor o radu sadrži vrstu radnog odnosa (na neodređeno ili određeno vreme), trajanje ugovora o radu na određeno vreme i osnov za zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme.

Foto-ilustracija: Tanjug/Ministarstvo odbrane Foto-ilustracija: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, između ostalih propisanih situacija i za vreme vršenja vojne vežbe.

Poslodavac ima pravo na refundiranje isplaćene naknade zarade u slučaju odsustvovanja zaposlenog sa rada zbog vojne vežbe ili odazivanja na poziv državnog organa, od organa na čiji se poziv zaposleni odazvao, ako zakonom nije drukčije određeno.

Naknade koje pripadaju vojnim obveznicima za vršenje vojne obaveze:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Licu u rezervnom sastavu koje je u radnom odnosu, a pozvano je u vezi sa vršenjem službe u rezervnom sastavu, za vreme vršenja te obaveze pripada naknada u visini prosečne zarade u prethodna tri meseca pre pozivanja, osim ako to posebnim zakonom nije drugačije određeno.

- Licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavlja registrovanu privrednu ili drugu profesionalnu delatnost za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu pripada naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno sopstveno socijalno osiguranje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Licu u rezervnom sastavu koje nije zaposleno ili koje samostalno ne obavlja registrovanu privrednu ili drugu profesionalnu delatnost, registrovanom poljoprivredniku, kao i licu u rezervnom sastavu koje prima penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu radi koje je pozvano, pripada novčana naknada u iznosu koji propiše Vlada.

- Licu u rezervnom sastavu pozvanom na vežbu pripadaju i besplatna ishrana i smeštaj, ako vežba traje duže od osam časova.

- Iznos i način isplate naknada za vršenje vojne obaveze propisuje Vlada na predlog ministra odbrane.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jogogo

    5. jun 2017 | 19:14

    Poslodavac neće dati otkaz dok si na vežbi ali zato posle,može da navede kao razlog bilo šta.Radnik nije zaštićen u Srbiji i ćao!

  • Đenerali

    5. jun 2017 | 18:43

    Hoćete doterati tenkove ispred firme mog poslodavca ako on postupi deugačije?

  • mali Alek

    5. jun 2017 | 18:15

    Ne dobijete otkaz, samo vas poslodavac "zameni", jer pos'o ne sme da trpi, to što ti nisi tu.... možeš da ga tužiš, ako imaš para za takse, oko 35000 dinara, za pokretanje spora, + usluge advokata, pa AKO posle par godina dobiješ spor, (za to vreme, ti i porodica na dijetu, nema para za kiriju ili ratu za kredit, režije, pa na ulicu, jer ti je banaka uzela stan...) naplati o tuženog troškove i štetu ako možeš, i SIGURNO će te primiti nazad na posao, sa osmehom i puškom.... EJ BRE, prizovite se pameti, Srbija je ovo, o čemu pišete...??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA