Ovaj mladić je video svetlo na kraju tunela: Prodavao je drogu, završio u zatvoru, a tamo je postao DIPLOMIRANI PRAVNIK!

Većina zatvorenika nema srednju školu niti zanimanje jer potiče iz disfunkcionalnih porodica, iz teških socijalnih i ekonomskih uslova

  • 3

A. D. (23) iz Vrbasa je uspeo ono što bi malo ko mogao - završio je pravni fakultet u zatvoru, iako je osuđen na dugogodišnju robiju zbog krivičnog dela protiv slobode i prava čoveka i građanina. Tada je imao 19 godina, prenose "Večernje novosti".

Neverovatno: Ubica iz Makedonije pobegao iz zatvora, krio se 23 godine i sad dolijao

Robijao je od 13. godine zbog ubistva koje nije počinio: Posle 14 godina traži pravdu za izgubljeno detinjstvo (VIDEO)

Boraveći u KPZ za maloletnike u Valjevu, dao je preostalih šest ispita na pravima, završio i master studije. Sada je diplomirani pravnik, i već za mesec dana stiče pravo na uslovni otpust. Insistirao je na tome da mu se ne pominju inicijali, godine, niti iz kojeg je grada.

- Zavod mi je maksimalno izašao u susret omogućivši mi da završim studije, a boravak u zatvoru iskoristio sam i da dobro razmislim o onome što sam učinio, ali i o svojoj budućnosti. To mi je bilo prvo krivično delo u životu, a siguran sam i jedino. Svestan sam da je moje ponašanje dovelo do toga da se nađem iza rešetaka. To je najteži deo mog života. Planiram da postanem advokat, da pomažem onima koji su pošli stranputicom, da se vrate na pravi životni put...

Boravak u Kazneno-popravom zavodu za maloletnike u Valjevu, gde izdržava tri i po godine zatvora zbog prodaje droge, opisuje i A. D.(23), iz Vrbasa.

- Ovo je kao ružan san. Ali boravak u zatvoru doprineo je tome da ostvarim san koji sam snevao na slobodi. Da završim srednju školu koju želim, što ranije, nažalost, nisam mogao, a pre svega da se bavim elektronikom i robotikom, što je moja ljubav još iz detinjstva. Ovde, iza rešetaka, počeo sam da pišem i udžbenik namenjen početnicima u elektronici.

Iza rešetaka treba da provede još dve godine i tri meseca. To mu je, kaže, bilo prvo krivično delo. Počinio ga je jer nije imao novca, a mislio je da će prodajom narkotika lako doći do zarade.

- Za mene, ovo je životna škola, veliki nauk, da čovek uvek treba dobro da razmisli, da pazi šta radi - kaže A. D. - Samo jedan pogrešan korak može da ga odvede u ponor, razočaranje, da njemu i njegovima uništi život. Meni su u Kazneno-popravnom zavodu u Valjevu mnogo pomogli da se bavim onim što najviše volim, što najbolje znam.

VEĆINA BEZ ŠKOLE

- U Zavodu, jedinom ove vrste u Srbiji, trenutno boravi 330 osuđenika - kaže načelnica Službe za tretman. - Najveći broj osuđenih na desetogodišnje kazne zatvora su maloletnici ili mlađi punoletnici. Većina zatvorenika nema srednju školu niti zanimanje jer potiče iz disfunkcionalnih porodica, iz teških socijalnih i ekonomskih uslova.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Вик

    6. jun 2017 | 16:04

    Па као кажњаван он неможе да ради у тој струци. Чак је немогуће да је могао право студирати. Чудно

  • Zak

    6. jun 2017 | 17:43

    Kakav pravni, decko je doktorirao marketing! Izreklamirao se na pravom mestu, sad ce musterije da cekaju u redu kod "brata"... ;) U svakom slucaju - svaka cast i samo napred!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA