Odmotava se klupko oko krize u Persijskom zalivu, a Tramp je upleten: Dobio je pare od Saudijaca, Amerikanci optužuju Ruse da su oni krivci (VIDEO)

Novinar "Tajma" je celu ovu situaciju nazvao "Trampovim efektom"

  • 15

Nakon što su arapske države i pojedine u okruenju proglasile Katar za izvor finansiranja ekstremizma, predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je moguć "kraj užasa terorizma".

 

Šta se zapravo krije iza krize u Persijskom zalivu? Ove države su u sukobu sa Katarom, a mnogi tvrde da je ovo pravi uzrok (nije terorizam) (FOTO) (VIDEO)

 

- Arapske države su saopštile da će zauzeti čvrst stav prema finansiranju ekstremizma, kao i da sve veze ukazuju na Katar. Moguće je da će to biti početak kraja užasa terorizma - napisao je Tramp na Tviteru.

 

Prema rečima američkog lidera, prijatno je videti kako poseta Saudijskoj Arabiji i susret sa predstavnicima 50 arapskih država donose plodove.

 

U ponedeljak su Egipat, Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati objavili da prekidaju diplomatske odnose sa Katarom, optuživši Dohu da podržava terorističke organizacije i da destabilizuje situaciju na Bliskom istoku.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Vlasti istočnog dela Libije, Jemena, Maldiva i Mauricijusa kasnije su, takođe, saopštile da prekidaju diplomatske odnose sa Katarom.

 

Jordan je takođe najavio da će smanjiti svoje diplomatske odnose sa Katarom i da će zatvoriti lokalne kancelarije televizije te zemlje "Al-Džazira". Portparol jordnaske vlade Mohamed Momani saopštio je da je odluka doneta kako bi se osigurala regionalna bezbednost, koordinisala politika arapskih zemalja i okončale krize u regionu.

 

TRAMPOVA ULOGA U KRIZI

 

Američki predsednik je pre više od dve nedelje, tokom svoje prvog putovanja kao šef SAD, posetio i Saudijsku Arabiju. Tada su Tramp i saudijski kralj Salman potpisali su niz sporazuma u vrednosti više od 380 milijardi dolara, koji će biti realizovani u narednih 10 godina.

 

Prvog dana posete Trampa Saudijskoj Arabiji dogovorena je prodaja američkog oruzja vrednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Vašingtona, saopštila je Bela kuća.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Lideri zemalja Bliskog istoka su se požalili na Katar kada je Tramp prilikom svoje posete tim državama zahtevao da se obustavi pružanje podrške radikalnoj ideologiji koja ohrabruje terorizam, izjavio je on danas. U Saudisjkoj Arabiji američki predsednik je rekao da Iran vidi kao najveću pretnju, a koji je jedini dao pomoć Kataru nakon blokade Persijkih država.

 

Novinar "Tajma" je celu ovu situaciju nazvao "Trampovim efektom". 

 

Vodeći hoteli Trampa u Vašingtonu dobili su više od 270.000 dolara za lobiranje firme koja je povezana sa Saudijskom Arabijom. Portal "Dejli koler" je objavio da je "Tramp International Hotel", koji se nalazi nedaleko od Bele kuće, primio je novac od Korvis MSL Grupe.

 

Uplate su bile za hotelske sobe i ugostiteljske usluge za nekoliko desetina američkih veterana, koji su bili deo taktike firme za lobiranje kao deo kampanje da se utiče na političare, i to za stranu koju su Saudijci bili naklonjeni.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

RUSKI UTICAJ NA KRIZU

 

Američki istražitelji veruju da su ruski hakeri upali u kompjutere državne novinske agencije Katara i podmetnuli lažne vesti, doprinevši krizi koja se razvila među najbližim zalivskim saveznicima SAD, tvrde neimenovani američki zvaničnici koji su obavešteni od istrazi, javlja Si-En-En.

 

Navodi se da su zvaničnici vlada Katara i SAD izjavili da je FBI nedavno uputio ekipu istražitelja u Dohu kako bi pomogli katarskoj vladi u istrazi navodnog hakerskog incidenta.

 

- Obaveštajni podaci koje su prikupile američke bezbednosne agencije ukazali su na to da su ruski hakeri stajali iza upada o kojem je katarska vlada prvi put izvestila pre dve nedelje - naveli su američki zvaničnici.

 

Si-En-En podseća da se u Kataru nalazi jedna od najvećih vojnih baza SAD u tom regionu.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Prenosi se da se ovom navodnom upletenošću ruskih hakera pojačava zabrinutost američkih obaveštajnih i agencija za sprovođenje zakona, Rusija nastavlja sa pokušajima izvođenja nekih od istih mera sajber-hakovanja američkih saveznika koje je prema uverenju obaveštajnih agencija koristila prilikom mešanja u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

 

Jedan od zvaničnika je izneo tvrdnju u vezi sa Rusijom, zasnovanu na ranije prikupljenim obeveštajnim podacima, da se "u toj zemlji ne događa mnogo stvari bez prethodnog odobrenja vlade".

 

Si-En-En navodi da su FBI i CIA odbili da komentarišu ove navode, a portparolka ambasade Katara u Vašingtonu je navela da je istraga u toku i da će rezultati biti objavljeni uskoro.

 

Katarska vlada je saopštila da su se u vesti koju je 23. maja objavila Katarska novinska agencija našle lažne izjave vladara te zemlje koje su delovale kao prijateljski nastrojene ka Iranu i Izraelu i postavljale pitanje oko toga koliko bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da ostane na vlasti.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Ministar spoljnih poslova Katara Šeik Mohamed Bin Abdulrahman al Thani izjavio je za Si-En-En da je FBI potvrdio da se dogodilo hakovanje i podmetanje lažnih vesti.

 

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je sinoć katarskom emiru šeiku Tamimu bin Hamad al-Taniju da stav Rusije ostaje da krizna situacija treba da se reši političkim i diplomatskim sredstvima, u dijalogu, saopštio je Kremlj.

 

Putin i Al-Tani su telefonom razgovarali i o saradnji Rusije i Katara, pre svega u oblasti ekonomije, trgovine i investicija, prenosi Rojters. Navedeno je da su dvojica zvaničnika razgovarala i o međunarodnim pitanjima.

 

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein presekle su u ponedeljak diplomatske odnose s Katarom, dok su se i Jemen, vlada sa sedištem na istoku Libije i Maldivi kasnije pridružili tim merama, pri čemu su obustavljene transportne veze.

 

Pogledajte video:

 

 

(L. C.)

 

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pierre Geneve

    8. jun 2017 | 00:30

    Za sve problème u svim zemljama su krivi Rusi! Pa ovo vise ne da nije ozbiljno , nego je tragikomicno.Idiotizam do sad' nevidjeni. Ali sto je jos gore, je sto masa budala u to i veruje.

  • toma

    8. jun 2017 | 06:02

    Opet Rusi i Putin ovo je dno dna sigurno su Rusi krivi sto se svet okrece Boze oprosti im ovi ameri neznaju sta rade

  • sveznalica

    8. jun 2017 | 07:30

    Rusi hakerisali, a Amerikanci i Tramp uzeli pare. Malo glupo, zar ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA