Ako pravite kuću, ove stvari morate da znate: Naši stari poštovali su običaje, i uvek gradili na pravi način

Nije svejedno gde žete da sagradite vaš dom

  • 6

Ako planirate da gradite kuću, veoma je važno da obratite pažnju na ove stvari.

Pomešajte tri sastojka za kuvanje i više nikada nećete videti bubašvabu u svom domu (VIDEO)

Prva stvar koju treba da uradite jeste da utvrdite da li je mesto za gradnju kuće na tom placu poželjno ili ne? Ovako su to radili naši preci:

Postoje određene stvari, odnosno rituali koji će vam dati odgovor na pitanje - Da li je to mesto dobro za gradnju kuće ili ne?

Naši stari su verovali da su povoljna i srećna mesta ona gde životinje mogu i vole da borave, tako da su na mesto koje su izabrali za gradnju dovodili ovce ili druge životinje ogradili ih o pustili da prenoće.

Ako su životinje mirno spavale, po nekom starom uverenju to mesto je bilo povoljno za gradnju.

U Mačvi i Šumadiji postojao je drugačiji ritual. Na izabranom mestu stavila bi se četiri kamena na mestu gde bi trebala da dođu četri ugla kuće. Oni bi tako prenoćili i kada bi se sutradan ispod kamenja našli insekti ili druge životinje, to bi bio pozitivan znak. Ako se ništa ne nađe kamenje se pomera na drugo mesto i tako sve dok se ispod njega nešto ne pojavi.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Ovo se i dan danas praktikuje. Kada se izliva temelj poželjna je neka žrtva da bi se umilostio Bog i blagodario gradnju. Klalo bi se jagnje, ovan ili petao i malo krvi bi bilo isprskano po temelje. U nekim krajevima i glava životinje bi bila izidanja u samu kuću.

Merenje senke je metod prema kojemu su majstori naime pribavljali žrtvu za kuću tako da kada bi neko prišao gradnji oni bi svilenim koncem izmerili njegovu senku, koji bi potom uzidali u temelj. Prema verovanju taj čovek bi ubrzo umro a njegov duh bi se pobrinuo o novoj kući i na taj način bi postao kućni duh – talason.

U Crnoj Gori je postajao ritual žrtvovanja 4 ovna na 4 ugla. Dana je to malo drugačije i u temelje se ugrađuje flaša sa vinom, žitom ili novcem. Ponegde se flaša sa vinom ili žitom ostavljala na mesto gradnje da prenoći i sutradan ako je sve ostalo kako je postavljeno mesto je bilo pogodno ako nije odustajalo bi se od gradnje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/rasen.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seljak Covek

    13. jun 2017 | 13:15

    Sve to obavezno da se stavi u udzbenike gradjevinskih skola i fakulteta. Uvesti i smerove Vrac niskogradnje, Saman visokogradnje...

  • 21. Vek je

    13. jun 2017 | 11:36

    Ljudi leth u svemir, a mi ovde citamo gluposti...

  • Тутор

    13. jun 2017 | 23:24

    Хе, хе, ово везе са Србијом нема.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA