≫ 

KONAČNO OTKRIVENO ko u Srbiji bolje vozi - muškarci ili žene! I šta znači udes PANČEVAC, a šta udes DAMA

Posedovanje vozačke dozvole sve je više potrebno pri zaposlenju, a poznato je da vozači mnogo više vode računa o svojoj bezbednosti u saobraćaju nego oni koji nemaju dozvolu

  • 6
Vozačka dozvola, Gužva u saobraćaju, Brankov most, vozači Foto: Telegraf

Danas je posedovanje vozačke dozvole u Srbiji neophodno za normalno funkcionisanje. Automobil nam je potreban u svakodnevnom životu, u hitnim situacijama, a sve više i pri apliciranju za posao.

Odlična vest, još jedna zemlja priznaje srpsku vozačku dozvolu

Sve više oglasa poslodavaca podrazumeva posedovanje vozačke dozvole (uglavnom B kategorije), a i tržište rada je sada takvo da radnici na pozicijama menadžera, merčendajzera, terenskih radnika, šefovi gradilišta moraju biti aktivni vozači.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Srbiji od početka 2011.godine u elektronskom registru vozača evidentirano je ukupno 3.112.642 osobe kojima je u Republici Srbiji izdata nova (biometrijska) vozačka dozvola.

Od navedenog broja 1.002.398 žena su vozači.

Evidentirano je ukupno 101.877 osoba koja trenutno imaju probnu vozačku u dozvolu, koja važi godinu dana od dana izdavanja. Od navedenog broja 44.068 su osobe ženskog pola.

Što se tiče starih vozačkih dozvola procena je da između 1,2 i 1,5 miliona vozača još uvek ima važeće stare dozvole.

Foto: J. Velimirović Foto: J. Velimirović

Brojka od više od 3 miliona vozača nije zanemarljiva imajući u vidu da su to podaci samo za biometrijske dozvole. Ako se na to doda više od milion starih dozvola, ta brojka ide preko 4 miliona izdatih vozačkih dozvola u Srbiji.

Profesor Saobraćajnog fakulteta, Milan Vujanić, kaže da ta brojka može biti i veća, a da je posedovanje vozačke dozvole bitna i za one koji nemaju nameru da voze:

- Budući da ima oko 2, 5 miliona vozila, čak smatram da bi trebalo da bude i više vozača. Broj vozača se menja svakodnevno, godišnji preseci su 1. jula, ali verujem da možemo imati i više aktivnih vozača u Srbiji.

Smatram da onaj ko ima vozačku dozvolu tačno zna kako vozač razmišlja, jer je i sam vozač i izbegava opasne situacije u saobraćaju. tj.manje je u opasnosti da strada u saobraćaju. Čak i kao pešak mnogo drugačije razmišlja, nego pešak koji nema vozačku dozvolu.

Foto - Ilustracija: Profimedia, imageBROKER Foto - Ilustracija: Profimedia, imageBROKER

- Bilo bi dobro da je u školama saobraćajno obrazovanje takvo da deca već po završetku školovanja imaju teorijsko znanje o saobraćaju. Džabe je da decu naučimo sve, ako ih ne naučimo da prežive u saobraćaju. Ako ne znaš da preživiš u saobraćaju, posledice su katastrofalne. Zato je potrebno da deca imaju znanja, kao i da žene imaju vozačku dozvolu, bez obzira da li voze ili ne - kaže za nas Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Profesor Vujanić takođe dodaje da su žene oprezniji vozači, da prave manje prekršaja u saobraćaju, ali da ne znači da su bolji vozači:

Foot: registracija-vozila.rs, Pixabay Foot: registracija-vozila.rs, Pixabay

- Žene prave manje prekršaje i više poštuju pravila, to ne znači da bolje voze. Kad neki napravi sudar mi ga nazovemo "pančevac" ili "dama".

- Ima i muškaraca koji loše parkiraju. Ako se traži nestandardna vožnja ona u nepredviđenim okolnostima,  onda se bolje snalaze muškarci. Mnogo veći broj kilometara pređu muškarci, jer recimo iako žene mogu biti izvanredni vozači, kada krenu porodično na putovanje, uvek je muškarac taj koji vozi - dodaje on.

U prilog činjenici da vam danas i zaposlenje zavisi od posedovanja vozačke, dokazuje i nekoliko oglasa na poznatim sajtovima za oglašavanje poslodavaca:

Printskrin: Infostud Printskrin: Infostud
Printskrin: Infostud Printskrin: Infostud
Printskrin: Infostud Printskrin: Infostud
Printskrin: Infostud Printskrin: Infostud

Daljinac baner

(I.L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    17. jun 2017 | 09:23

    Ako je guzva na putu ili je zena za volanom ili saobracaj regulise saobracaj

  • br.1

    17. jun 2017 | 09:23

    Pozdrav od Duce Borkovica Pancevca!

  • EL...

    17. jun 2017 | 13:48

    Slažem se da su žene većinom opreznije i da se drže pravila vožnje ! Ipak mislim , onaj k'o ne zna da parkira , rikverc , napred , s'leve ili desne strane , taj nije dobar vozač !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA