≫ 

NATO avion se opasno približio letelici ruskog ministra odbrane, ali ga je "oterao" Putinov lovac! (VIDEO)

Prevencija incidenata aviona NATO i Rusije iznad Baltičkog mora biće jedna od tema sledećeg sastanka Rusija-NATO...

  • 5

Borbeni avion NATO saveza tipa "F-16" prošao je pored letelice sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom tokom leta iznad Baltičkog mora, ali ga je "oterao" ruski vojni avion, javila je agencija TASS.

 

Ruski borbeni avion sa raketama munjevito prošao na 1,5 metar od američkog! Novi incident iznad Baltika

 

Prema navodima ruske novinske agencije, avion NATO je pokušao priđe avionu u kome se nalazio ruski ministar odbrane, iako je on leteo iznad neutralnih voda, preneo je Rojters.

 

TASS je naveo da je Šojgu bio na putu prema ruskoj enklavi Kalinjingradu.

 

 

Ministarstvo odbrane SAD optužilo je Rusiju u utorak da je izvela nebezbedno presretanje sa američkim špijunskim avionom u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltika. SAD optužuje ruskog pilota da je leteo prebrzo i da je imao "slabu kontrolu" nad svojim vojnim avionom.

 

Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da je američki avioni "nisu učinili ništa da isprovociraju takvo ponašanje", prenosi Rojters.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Agencija podseća da je Rusija ranije danas optužila SAD za, kako se čini, isti incident.

 

Kako je prethodno preneo televizijski kanal "Foks njuz", pozivajući se na američke vojne zvaničnike, lovac ruske avijacije proleteo je na manje od dva metra razdaljine pored američkog vojnog aviona iznad Baltičkog mora.

 

Povodom ovog incidenta oglasila se i zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler, koja je izjavila danas da će prevencija incidenata aviona NATO i Rusije iznad Baltičkog mora biti jedna od tema sledećeg sastanka Rusija-NATO.

 

- Mi iz NATO perspektive smo veoma zainteresovani da se poštuju principi dobrog vazduhoplovstva i da piloti koji su izuzetno dobro obučeni, bilo da su iz redova NATO ili Rusije, znaju šta rade - rekla je ona.

 

Gotemeler je rekla i da NATO očekuje da Rusija i SAD nastave saradnju u sprečavanju letačkih incidenata u Siriji, a nakon što je Moskva suspendovala saradnju sa SAD u okviru memoranduma o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije pošto je američki avion oborio sirijski vojni avion kod Rake. Iako NATO ne učestvuje u ratu u Siriji, važno je, kako je navela, da se obe strane pobrinu da izbegavaju opasne incidente.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs /Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pepe

    21. jun 2017 | 13:08

    Još jednom, čekam dan kada će kauboji dobiti po p...i, za sva vremena, i spas čovečanstva.

  • Gruja ch

    21. jun 2017 | 12:42

    Hajde PUTINE dodji da nam budes PREDSEDNIK.

  • telohranitelj

    22. jun 2017 | 22:59

    STOKA NATOVSKA !! NASA DECA NIKADA U NATO .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA