Igor (24) je dečko za primer: Ostao u svom selu da bi nastavio stopama predaka i ima poruku za sve koji beže u grad! (FOTO)

- To je radio moj deda, to radi moj otac, i to ću raditi i ja - kaže nam ovaj vredan mladić

  • 14

Dok većina mladih ljudi svoju budućnost vidi daleko od ruralnih područja, postoje mladi koji se uprkos sve većoj migraciji iz sela u grad, odlučuju da ostanu na svom imanju i u seoskoj sredini. Igor Vrbljanac (24) iz Novih Kozaraca, sela u blizini Kikinde, odlučio je da se posveti poljoprivredi, da nastavi stopama svojih predaka koji su vredno i marljivo obrađivali plodnu banatsku zemlju.

Zoran želi da proizvodi zdravu hranu, i da živi po zakonima prirode: Zato je uradio fantastičnu stvar (VIDEO)

Ovaj mladi poljoprivrednik redovan je student na Fakultetu za zaštitu životne sredine u Novom Sadu. Pored obaveza i ispita, Igor postiže da radi i u polju:

- Posle završenog fakulteta planiram da se potpuno posvetim poljoprivredi i da proširim proizvodnju koliko je to moguće. Smatram da ko je god u prilici trebalo bi da se posveti poljoprivredi. Svako ko ima malo parče zemlje može da pokuša - kaže nam Igor.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na pitanje šta misli o sve većoj migraciji svojih vršnjaka koji iz sela većinom odlaze u gradove, Igor kaže da će se mladi uskoro sve više okretati selu.

- Vojvodina je bogata plodnom zemljom i ne postoji veće bogatstvo od zemlje koja može da vam donese dobar prinos. Zato nema potrebe da bežite u grad - poručuje.

Igor kaže da je poljoprivredu zavoleo još u detinjstvu, kao mali često se igrao sa tarktorima, odlazio u polja i još tada je znao da će njegova životna profesija biti usmerena ka prirodi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- To je radio moj deda, moj otac radi, a ja sam sve naučio od njih. Obrađujemo oko 100 jutara zemlje koja se nalazi u okolini našeg sela - kaže nam vredni mladić.

Prema statistici, u Srbiji se svega 3 odsto mladih bavi poljoprivredom, dok je u Evropskoj uniji taj broj čak utrostručen.

Znanje koje stiče na fakultetu sigurno će mu pomoći u ratarstvu, jer kada se spoji iskustvo sa teorijom dolazi do uspeha u ovom poslu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Poljoprivredom se nije lako baviti. U sezoni rad na njivi podrazumeva i po deset sati. Kada su najviše temperature, vi morate da odradite posao, biljka ne može da čeka.

Od poljoprivrede se može lepo i pristojno živeti, samo je potrebno raditi, tvrdi Igor.

- Ukoliko radite kvalitetno i sa kvalitetnom mehanizacijom prinosi neće izostati. Potrebno je biti u kontaktu sa stručnjacima, institutima i sa poljoprivrednim stanicama. Mi redovno radimo analizu zemljišta, pratimo tehnologiju i preporuke koje dobijamo iz Poljoprivredne stručne službe - objašnjava.

Daljinac baner

(Dragana Ivanić/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рс-Бл

    22. jun 2017 | 13:46

    Свака част момчино, требају и други млади да се угледају на тебе, ниси луд да напустиш такво имање где све имаш и да идеш у град радити код приватника за сићу и да постанеш социјални случај.

  • ...

    22. jun 2017 | 23:10

    Normalno ,i ja da sam nasledio svu tu mehanizaciju i zemlju i samo nastavio razradjen posao ostao bih na selu...plata od 30hiljada nemoze da se poredi sa zaradom velikog paora

  • Seljak

    23. jun 2017 | 14:25

    E pa lepo napisano. 100 jutara + mehanizacija +ulozen zivi dinar i uspeh je zagarantovan ako imas iole mozga i vodis racuna o svakom dinaru. A šta gospodo da rai "seljak" sa 2 jutra bez mehanizacije i kapitala????? Pravac u grad za poslom... Tuzno ali istinito...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA