Na 1 mesto 3 kandidata: Budući studenti masovno konkurišu za JEDAN smer

Za jedno mesto tri kandidata

  • 2
Filozofski fakultet prijemni ispit

FOTO: Telegraf

Studije psihologije su i ovog upisnog roka "hit" na Univerzitetu u Beogradu. Već prvog dana konkursa prijavilo se tri puta više kandidata nego što ima mesta, a dokumenta se podnose do sutra. Upisnu kvotu je popunio i Medicinski fakultet, a veliko interesovanje je i za studije elektrotehnike i mašinstva, gde će se tražiti indeks više, pišu Večernje Novosti.

 

Budući brucoši, samo hrabro: Prijavljivanjem skoro 15 hiljada kandidata danas počinje upis na fakultete

 

Danas počinje trka za indeks: U Novom Sadu više od 16 hiljada mesta, na ove fakultete je najveća navala

 

Kako smo saznali na Filozofskom fakultetu, za polaganje prijemnog ispita za upis na psihologiju podneto je 240 prijava, a mesta ima za 88 brucoša. Od ostalih katedri na ovoj visokoškolskoj ustanovi, maturanti su zainteresovani za studije filozofije, gde se prijavilo 40 kandidata, a kvota je 70, sledi istorija sa 70 prijavljenih za 110 indeksa i sociologija sa 32 zainteresovana.

 

"Beli mantili" su i dalje u modi. Za upis na Medicinski fakultet, prvog dana, konkurisalo je 513 maturanata, a upisna kvota je 450 budžetskih i 50 samofinansirajućih brucoša. U skriptarnici fakulteta, kako smo saznali, juče je prodato 900 prijava za upis, tako da se očekuje da dva i više kandidata konkurišu na jedno mesto.

 

FOTO: Telegraf

FOTO: Telegraf

 

Sudeći po interesovanju, jaka konkurencija će biti i za upis na mašinstvo i elektrotehniku. Za 540 mesta na Mašinskom fakultetu u sredu do 14 časova konkurisalo je više od 400 svršenih srednjoškolaca, dok su na Elektrotehničkom u istom periodu "registrovane" 344 prijave, a budući brucoši su se prijavljivali i po podne. Elektrotehnički će upisati 400 brucoša na budžet i 132 samofinansirajuća, kao 120 novih studenata na softverski inženjering, od kojih je 30 o trošku države.

 

Ove godine beleži se nešto manje interesovanje za studije geografije, pa je na 310 mesta u sredu konkurisalo 114 maturanata. Već tradicionalno, ne jenjava gužva za studije prava i ekonomije. Tako se za polaganje prijemnog ispita na Pravnom fakultetu prijavio 621 kandidat, dok je na ekonomiji bilo njih 580. Više od dva kandidata za jedno mesto očekuje se i na FON, FPN, stomatologiji, bezbednosti...

 

FOTO: Telegraf

FOTO: Telegraf

 

Budući brucoši će prijemne ispite polagati od 26. juna do 2. jula, a konačne rang-liste biće objavljene 10. jula.

 

O trošku države školovaće se 17.133 brucoša. Najviše studenata upisaće Univerzitet u Beogradu, gde ima mesta za 9.467 budžetskih i skoro 5.500 samofinansirajućih akademaca.

 

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    22. jun 2017 | 14:29

    Psihologiju je teze upisati nego medicinu..., po broju kandidata na jedno mesto, ali i po cuvenom testu opste kulture. To je verovatno jedan od najtezih prijemnih ispita u regionu. Tvrdim.

  • Nikola

    22. jun 2017 | 13:45

    Bolje odma da se bace na posao nego da gube vreme...I ovi sto su zavrsili pre 20 god cuce na zavodu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA