NAJEZDA ZMIJA U SRBIJI ZBOG PLJUSKOVA: Tačno u ovo doba dana i noći ih ima najviše (FOTO)

Zmije se pre i posle kiše, usled pada temperature, uvek sklone, a da pri rastu temperature uvek izlaze napolje kako bi se sunčale što im je bitno za kretanje

  • 8

Posle kiše uvek dođe sunce, ali sa njim i zmije. Kiša koja je preksinoć padala, a koja se i večeras očekuje u Srbiji, mogu da pokrenu zmije, koje su već u velikom broju izmilele.

MESTA U SRBIJI U KOJIM IMA MNOGO OTROVNICA: Ujeda šarke se posebno pazite kad idete na ove lokacije!

NAJEZDA ZMIJA U SRBIJI: Bacite ovaj prah po dvorištu i zauvek će nestati

Nauka kaže da se one pre i posle kiše, usled pada temperature, uvek sklone, a da pri rastu temperature uvek izlaze napolje kako bi se sunčale. Upravo u tom trenutku njih i ima u najvećem broju na zemlji, ulicama, livadama...

Predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" Vladica Stanković, koji je ove godine imao nekoliko intervencija hvatanja zmija na jugu Srbije, objašnjava za Telegraf.rs da je u prirodi zmija da se povlače a pojavljuju posle kiše.

Foto: Facebook/Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine Poskok Foto: Facebook/Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine Poskok

- U globalu, pre i posle kiše, kada se malo spusti temperatura one se odmah povuku i miruju dok se temperatura ne poveća. To je uobičajena njihova priroda jer su hladnokrvne pa kad padne temperatura slabije se kreću - objašnjava Stanković.

Prema njegovim rečima, ovi gmizavci se mogu pojaviti tačno u ovo doba dana - i pre zalaska sunca kao i ujutru oko deset sati. Napominje i da su ove trenutno visoke temperature, za njih dobre, tako da nemojte da se iznenadite ako ih sretnete i noću.

- Temperatura noću malo padne, a ima zmija koje se i noću šetaju i hrane se, jer imaju mačkolikasti oblik očiju pa dobro vide i po mraku.

Foto: Wkipedia/Elena Terkel Foto: Wkipedia/Elena Terkel

Stanković navodi da zmije ne čuju već osećaju vibracije u prirodi, pa ako neko naleti na smuka ili poskoka i čuje njihovo šištanje da mu se skloni s puta.

- Oni šištanjem upozoravaju da ste blizu njih, kao zvečarka kad zveči. Šištanjem upozoravaju čoveka da su blizu njega i da se skloni. Ako se čovek laganim pokretima skloni, skloniće se i sama zmija s obzirom na to da nema većeg predatora i ukrotitelja od čoveka - kaže on i dodaje da se u našoj zemlji retko dešava da čovek umre od ujeda zmije:

- Više ljudi strada od stršljenja i pčele. Umiru, ali veoma retko, osobe slabijeg imuniteta, srčani i drugi bolesnici.

Foto: Facebook/Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine Poskok Foto: Facebook/Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine Poskok

Ukoliko nekog ujede zmija, prema rečima našeg sagovornika, on odmah treba da istisne kao bubuljicu ranu kako bi se izbacilo što više otrova.

- Ukoliko dođe do ujeda, nezavisno da li je zmija otrovna ili ne, osoba treba da ostane prisebna, i da tu ranu istiska što pre i što više, kao i da se što pre javi lekaru. Ukoliko je osoba sama u prirodi obavezno treba da pozove lekare i da naglasi gde se nalazi za slučaj da padne - savetuje Stanković.

Daljinac baner

(Lj. R.  - lj. racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belac

    24. jun 2017 | 14:35

    Sad ipak otrov treba istisnuti a pre pardana u drugom tekstu kazu da se ni slucajno otrov ne istiska

  • Stojan Stojanovic Stojanov

    24. jun 2017 | 15:10

    Podvezat ranu inzad ujeda,iznad poveza'5cm raseci da otrov curi sa krvi napolje.jedino to ce ublazit dejstvo otrova.

  • Leonardo

    24. jun 2017 | 15:38

    Zmijoljubci zdravo ,zdravo ! Zmije treba cuvati jer su zakonom zasticene .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA