≫ 

Amerikanci u strahu od sledećeg Putinovog koraka: Rusi povukli dugogodišnjeg ambasadora, sumnja se da time žele da prikriju veze sa Trampom

O navodnim vezama Trampa i Rusa pišu svi svetski mediji, a priče su krenule još od američkih izbora, jer mnogi smatraju da je Tramp postao predsednik upravo zahvaljujući vezama sa Moskvom

  • 3

Još od predsedničkih izbora u SAD i pobede Donalda Trampa vodi se polemika o njegovim odnosima sa Rusima, kao i to da li su ruski hakeri navodno uticali na ishod izbora i Trampovu pobedu. I dok čitav svet željno iščekuje prvi susret ruskog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa, rasprave oko toga koliko je zapravo ruski uticaj u SAD i šta je prava istina u čitavoj toj aferi, ne prestaju.

Tramp: Nisam ometao istragu FBI o ruskom mešanju u izbore!

Svi željno iščekuju i završetak istrage protiv američkog predsednika, a potezi koje prave obe strane nekada umeju i da iznenade, što samo raspiruje maštu svetskih medija, koji nagađaju šta se krije iza cele ove priče.

Poslednji u nizu takvih poteza napravili su Rusi kada je doneta odluka da njihov ambasador u SAD Sergej Kisljak napusti tu funkciju i vrati se u Moskvu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da Kisljak napušta poziciju ambasadora u Vašingtonu posle devet godina i da je u pitanju "unapred planirana redovna rotacija".

Mnoge je ova vest začudila, jer je ruski ambasador bio jedna od postojanijih ruskih figura na američkom tlu zbog svoje dugogodišnje službe. Tako su Rusi ostali ukraćeni za još jednu dominantnu ličnost u SAD, što će im verovatno teško pasti.

Podsećamo da je stalni ruski predstavnik u UN Vitalij Čurkin, iznenada preminu u februaru ove godine, a na toj poziciji je bio još od 2006. godine.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Kisljak (66) se našao u središtu pažnje kada je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin podneo ostavku nakon što je utvrđeno da je imao kontakte sa ruskim ambasadorom i pre nego što je zvanično stupio na dužnost, podseća CNN.

I sastanak Kisljaka i Džefa Sešonsa, sadašnjeg ministra pravde u toku kampanje 2016. podgrejao je sumnju o ruskoj umešanosti u predsedničke izbore, a Sešons tvrdi da je sastanak imao veze samo sa dužnostima u Senatu i da nije imao nikakve veze s kampanjom.

Ruski ambasador u SAD se vraća u Moskvu: Za Amerikance je on vrhunski špijun i strepe od njegovog sledećeg poteza

CNN je u martu, pozivajući se na neimenovane zvaničnike američke vlade, objavio da američka obaveštajna služba smatra da je Kisljak jedan od "vrhunskih ruskih špijuna", a te navode je snažno demantovalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

On je privukao veliku pažnju i kada je prisustvovao sastanku Sergeja Lavrova i Trampa, prilikom posete ruskog ministra spoljnih poslova SAD. Tada su američki mediji počeli da pišu da je Tramp prilikom te posete otrkio rusima poverljive informacije i tako ugrozio izvore koji prikupljaju podatke o ISIS-u. Naravno išlo se toliko daleko da su Amerikanci optužili Ruse da su Trampu u Ovalni kabinet postavili i prisluškivače.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ruske strateške igrice - "crveni alarm" u Beloj kući: Šta otkriva trenutak sastanka Lavrova i Trampa (FOTO)

Svetski medji su dosta pisali i o tome kako je na dan američkih izbora, ruski diplomata Sergej Krivov je pronađen bez svesti u ruskom konzulatu u Njujorku. Umro je na licu mesta. Prvi izveštaji kažu da je Krivov pao sa krova i da je imao povrede tupog udarca, ali ruski zvaničnici kažu da je umro od srčanog udara.

BuzzFeed prenosi da je Krivov možda bio komandant konzularne dužnosti, čime bi bio zadužen za prevenciju sabotaže ili špijunaže, a ovaj događaj je još više pokrenuo priče o navodnoj saradnji Trampa sa Rusima još pre izbora.

Kada se govori o Trampovim navodnim vezama sa Rusima, jedan od najvećih skandala jeste bila smena doskorašnjeg direktora FBI, Džejmsa Komija. Američki predsednik je svoju odluku pravdao činjenicom da nije imao drugog izbora i da je glavni razlog zašto je Komi optušten zapravo previranja u FBI, ali su mnogi istakli da je preduzeo ovakav potez upravo da bi zataškao svoju navodnu saradnju sa Rusima, zbog istrage koja se trenutno vodi protiv njega.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD je tom prilikom obećao da će Komija zameniti “neko ko će daleko bolje raditi posao” uz napomenu da je “izgubio poverenje u skoro sve ljude u Vašingtonu”.

Bela kuća proglasila krivca? Trampov zet će biti saslušan o umešanosti Rusije u američke izbore

Ovaj incident se nadovezuje na saopštenje Bele kuće da će Džared Kušner, blizak saradnik i zet američkog predsednika Donalda Trampa, biće saslušan u Predstavničkom domu Kongresa u okviru istrage o eventualnoj umešanosti Rusije u izborni tok.

“Vašington post” je objavio da je Kušner početkom decembra prošle godine sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom u “Tramp taueru” dogovorio da se napravi tajni kanal komunikacije između Moskve i tima Donalda Trampa, i tom prilikom citirani su prisluškivani razgovori između ruskog ambasadora Sergeja Kisljaka i Moskve.

Foto: Guliver/Win McNamee/Getty Images Foto: Guliver/Win McNamee/Getty Images

Posle svega sa nestrpljenjem se isčekuje susret dva velika lidera, Putina i Trampa, koji bi prema spekulacijama trebao da se desi na marginama samita G20 u Hamburgu ove godine.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    27. jun 2017 | 20:52

    Smesno

  • Ečeverija brat od strica MOMOV!

    27. jun 2017 | 22:46

    Tačno će se gađati nuklearkama da bi dokazali da iza Trampa ne stoji Rusija!

  • Maća

    29. jun 2017 | 09:24

    Zar je toliko cudno da dva svetska lidera neposredno komuniciraju.Da li to mora da bude odmah gadjanje AB.Mogu. li ti pametni ljudi jednom da razgovaraju o saradnji,mir u svetu,trgovini,ukidanju ratnih zarista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA