≫ 

Britanci u panici: Srbi dominiraju u transportu droge, a Albanci kontrolišu tržište

Agencija je istakla da su profiti od trgovine drogom i dalje veliki, uprkost naporima da se to suzbije

  • 6

Nasilne albanske kriminalne bande imaju "značajnu kontrolu" nad narko-tržištem u Velikoj Britaniji, navodi se u izveštaju o sprovođenju zakona.

Razbijen kriminalni klan u Sloveniji: Policija uhapsila 22 osobe zbog trgovine drogom

Nacionalna agencija za kriminal je istakla da je zabrinuta zbog sve "većeg uticaja Albanaca na organizovani kriminal u Velikoj Britaniji".

U izveštaju se, takođe, tvrdi i da srpske i turske kriminalne grupe dominiraju u oblasti transporata kokaina pomorskim putem, dok su turske i pakistanske grupe glavne kada je reč o trgovini heroinom u Velikoj Britaniji, prenosi Bi-Bi-Si.

U godišnjoj proceni ove agencije se naglašava priroda i obim organizovanog kriminala u ovoj zemlji. Takođe je izdato i upozorenje od sajber kriminala iz zemalja sa ruskog govornog područja, piše BBC.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Agencija je istakla da su profiti od trgovine drogom i dalje izuzetno veliki, uprkost naporima da se to suzbije. Albanske bande su na tom polju dominantne, a poseban uticaj imaju na tržište kokaina, navodi se u izveštaju.

Zvaničnici su istakli da su ove bande spremne da pribegnu i ozbiljnom nasilju, a kao glavno tršište gde "operišu" navodi se London, ali nije zanemarljiv ni njiihov uticaj u ostatku Velike Britanije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U izveštaju se spominju i srpske i turske kriminalne grupe koje su takođe značajni igrači na narko tržištu, posebno u trgovini kokainom, dok pakistanci i turci trguju i heroinom.

Prema najnovijim podacima kao ključna ranjivost u borbi protiv kriminala navodi se korupcija među osobljem u lukama i na aerodromima. To je navodno olakšalo šverc droge i dolazak ilegalnih migranata, piše BBC.

Agencija posebno upozorava na sajber kriminal, ističući da je ova oblast značajno podcenjena. Mnoge firme navodno nisu ni prijavile napade, zbog straha da će to oštetiti njihovu reputaciju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA