≫ 

Šta su o čuvenom kompozitoru rekli Ivan Ilić, Lena Kovačević i Peca Popović

Cenjeni dirigent Big Bend RTS-a Ivan Ilić kaže da ga je vest o smrti našeg istaknutog kompozitora, saksofoniste i znamenite kuturne ličnosti Milivoja Miće Markovića duboko pogodila

  • 1

Otišao je sjajan džez muzičar koji je obeležio život čitave jedne generacije, kazali su sagovornici Tanjuga dirigent Big Benda RTS-a Ivan Ilić, hroničar pop kulture i publicista Peca Popović i džez pevačica Lena Kovačević, reagujući na vest o smrti Milivoja Miće Markovića.

Preminuo kompozitor muzike za "Otpisane": Milivoje Mića Marković napustio nas je u 79. godini

Cenjeni dirigent Big Bend RTS-a Ivan Ilić kaže da ga je vest o smrti našeg istaknutog kompozitora, saksofoniste i znamenite kuturne ličnosti Milivoja Miće Markovića duboko pogodila.

- Mića je bio sjajan džez muzičar koji je svojim sviranjem obeležio muzički život jedne čitave generacije kako slušalaca tako i kolega. Svi ćemo ga se sećati po nezaboravnoj muzici iz filma i serijala "Otpisani", a sada već srednja generacija džez muzičara je stasavala u profesionalce slušajući ploče Seksteta Gut-Marković gde se Mića nametnuo kao solista specifične energije i zapaženi kompozitor - kaže Ilić.

On ističe da je Marković dao veliki doprinos Big Bendu RTS-a, na džez odseku Muzičke škole Stanković, Udruženju kompozitora kao i Beogradskom džez festivalu "Kao retko koji umetnik vešto plivao u vodama kulturne politike. Svesni smo da za sobom ostavlja neizbrisiv trag u kulturnom životu naše zemlje kao i čitavog regiona koji sve njegove kolege cene i poštuju." kazao je Ilić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Publicista Peca Popović kaže da nas je napustio izuzetan muzičar, jedan od pionira džez muzike u Jugoslaviji.

- Teško je zamisliti spoj džeza i roka bez Miće Markovića. Bio je svestrani umetnik i televizijski urednik, zapravo vrlo otvoren čovek koji se nije plašio novih ideja. Njegova karijera i odnos prema muzici ohrabrivali su mlade ljude da potraže i istraže talenat u sebi i pokušaju da ga predstave i drugima. Markovićeva karijera bila je inpuls čitave generacije, a njegovo prisustvo na sceni obeleželilo je istoriju jugoslovenske popularne muzike - kazao je Popović.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dzež pevačica Lena Kovačević je sa neverecom primila vest da je preminuo Mića Marković.

- Definitivno odlazi sjajna generacija muzičara čiji je jedan o simbola bio Mića Marković. On je bio vrhunski muzičar koji je inovativnim idejama u različitim kanalima komunikacije približavao džez muziku velikom broju ljudi. Bio je u prijateljskim odnosima sa mojom familijom tako da je nekoliko puta pohvalio ono što radim i to mi je jako puno značilo - kazala je Kovačević.

Klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer, publicista, dugogodišnji urednik Radio televizije Beograd i PGP RTB, Mića Marković preminuo je noćas u 79. godini.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vesić: Odlazak Markovića veliki gubitak za srpsku kulturu

Odlazak Miće Markovića veliki je gubitak za srpsku kulturu, piše u telegramu saučešća Gorana Vesića Gradskog menadžera i predsednika Organizacionog odbora Beogradskog džez festivala povodom smrti Milivoja Miće Markovića.

Vesić je u telegramu saučešća naglasio da je imao veliku čast i privilegiju da poslede tri godine sarađuje sa Mićom Markovićem, koji je bio umetnički direktor Beogradskog džez festivala.

- Mića je bio srpski džez saksofonista, klarinetista, kompozitor i aranžer. U ime Skupštine grada Beograda, Beogradskog džez festivala i svoje ime izražavam saučešće. Mića je za Beogradski džez festival bio vezan od sredine sedamdesetih godina, nastupajući u različitim postavama u glavnom programu, kao i na džem-sešnima. Od 1976. godine bio je član programskog saveta Beogradskog džez festivala. Po obnavljanju festivala, posle petnaestogodišnje pauze ponovo je postao član Saveta, potom Odbora festivala, a 2014. godine i umetnički direktor festivala, što je ostao do kraja života. Na otvaranju jubilarnog, 25. izdanja festivala 2009. godine okupio je legendarni Sekstet Marković -Gut, za, kako se ispostavilo, njihov poslednji nastup - naveo je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio i da je kao predsednik Organizacionog odbora Beogradskog džez festivala na otvaranju prošlogodišnje manifestacije ovom umetniku uručio specijalnu plaketu kojom je imenovan za doživotnog člana odbora i počasnog stanovnika „Džez planete".

- Njegov poslednji uspešno obavljeni posao bio je finalizacija programa 33. Beogradskog džez festivala, samo nekoliko nedelja pre smrti. Na nama je da kroz Beogradski džez festival očuvamo i unapredimo Mićino delo. A on će nas posmatrati sa „Džez planete" čiji je večni član da li smo dostojni da čuvamo sećanje na njega - istakao je gradski menadžer.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    5. jul 2017 | 14:14

    Mico , pocivaj u miru ! Saucesce , porodici i Dzez orkestru RTS ! Tvoji tuzni Dzezeri !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA