Alarmantno: Zaštita od dijabetesa je jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja ubuduće

Ministar Lončar istakao je da je unapređenje zdravstvene zaštite od dijabetesa važno u svim oblastima, kako u dijagnostici i terapiji, tako i u prevenciji

  • 4

Unapređenje zdravstvene zaštite od dijabetesa je jedna od prioritetnih aktivnosti Ministarstva zdravlja, poručio je danas ministar Zlatibor Lončar na sastanku sa predstavnicima farmaceutskih kompanija i distributerima medicinske opreme u Srbiji.

LEK ZA DIJABETIČARE: Otkrivena gljiva koja smanjuje šećer u krvi

Ministarstvo zdravlja prepoznaje unapređenje zdravstvene zaštite od dijabetesa kao jedan od prioriteta, saopšteno je, te je u cilju formiranja koordinacionog tela svih državnih organa i organizacija u sistemu zdravstvene zaštite osnovalo Radnu grupu u čijem sastavu su predstavnici RFZO, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, kao i predstavnici udruženja pacijenata i medija, a kojom predsedava profesor Nebojša Lalić.

Predstavnici Radne grupe inicirali su današnji sastanak na kome je, između ostalog, zaključeno da je za Ministarstvo zdravlja od prioritetne važnosti utvrđivanje načina i mogućnosti za izradu i implementaciju registra pacijenata obolelih od dijabetesa kao i ponovno uspostavljanje rada svih savetovališta na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Ministar Lončar istakao je da je unapređenje zdravstvene zaštite od dijabetesa važno u svim oblastima, kako u dijagnostici i terapiji, tako i u prevenciji.

Učesnici sastanka su se saglasili i da je pođednako važno i uvođenje inovativnih i savremenih terapija na Listu lekova za lečenje pacijenata sa šećernom bolesti, kako bi se lekarima dala mogućnost da u punom obimu odgovore na individualne potrebe pacijenata i kako bi se, sa druge strane, predupredilo korišćenje skuplje terapije ili povećanje troškova usled pogoršanja oboljenja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opa bato

    5. jul 2017 | 18:22

    A gde je zaštita i preventiva od bolesti štitne žlezde i bolesti srca i krvnih sudova, raka dojke, grlića materice, pluća?...

  • Н. С

    6. jul 2017 | 12:05

    Да, да само незнам каква превентива, кад су услови нула. Храна нула, а стрес две нуле.

  • kliker

    6. jul 2017 | 08:39

    opet nebuloze,nordijske zemlje su kao lek za dijabetes uvele LCHF nacin ishrane i za to su se lekari izborili u parlamentu,da lekari patriote,ali je to veliki udar za farmaceute ,tim nacinom ishrane koju inace kod nas zabranjuju skidate se sa insulina i tableta za svega nekoliko dana,inace LCHF je i lek za srcane bolesti i visok holesterol

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA