≫ 

Skandal: Ako se Srpkinja sa dokumentima Kosova porodi u centralnoj Srbiji, u Prištini DETE NE PRIZNAJU!

Za ličnu kartu potrebno je izdvojiti 200 evra i 15 dokumenata

  • 11

Za kosovsku ličnu kartu potrebno je priložiti 15 dokumenata, proces traje od 6 do 8 meseci i košta 200 evra. 

Rampa za Prištinu: Kosovo oduzeto pravo glasa u Svetskoj carinskoj organizaciji

- Ako Srbin sa Kosova hoće da izvadi ličnu kartu koju izdaje Priština, mora da ima kosovsko državljanstvo. Proces dobijanja državljanstva traje od šest do osam meseci, košta više od 200 evra i potrebno je priložiti 15 dokumenata. Pojedina dokumenta koja traži Priština nemoguće je dobiti, kao na primer, apostil (međunarodni pečat) iz srpskog, kako zovu paralelni sud sud koji, uzgred i ne priznaju. Kako dobiti apostil iz suda, kada Srbija nije priznala nezavisnost Kosova - rekao je Dušan Radaković, direktor Centra za zastupanje demokratske kulture.

- To u praksi znači da Srbi sa KiM koji imaju srpske pasoše izvađene u Raški više ne mogu da ulaze u Makedoniju, ali ni da putuju sa prištinskog aerodroma iako imaju važeću vizu neke od EU zemalja - naglašava Radaković.

Rada Trajković predsednica Evropskog pokreta Srba iz Gračanice, kaže da je mogućnost posedovanja takozvanog dvojnog državljanstva mrtvo slovo na papiru. 

- Ako se Srpkinja sa dokumentima Kosova kojim slučajem porodi u centralnoj Srbiji, ne može da legalizuje rođenje deteta. Vlasti u Ptištini takvo dete ne tretiraju kao novog stanovnika Kosova i izbegavaju da izdaju papire na osnovu kojih bi roditelji ostvarili pravo na dečji dodatak - kaže Rada Trajković.

Uprkos svim problemima, ministar u prištinskoj vladi Dalibor Jevtić kaže da se godišnje između 500 i 1.000 Srba vrati na KiM. Priznaje da je to malo, imajući u vidu da se još 226.000 Srba sa prostora KiM vodi kao raseljeno.

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Zato im ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu poručuje da treba aktivnije i agilnije da uđu u politiku kosovskog društva, jer kosovski ustav, barem na papiru, dozvoljava širok spektar prava koje Srbi treba da iskoriste.

Ministar za zajednice i povratak u tehničkoj vladi Kosova Dalibor Jevtić se slaže sa Ružićem da je ustav Kosova sam po sebi dobar i da ima i dobrih zakona, ali problem je što se od toga malo šta primenjuje na terenu.

- Osnovni je problem što ne postoji mehanizam koji bi sankcionisao institucije Prištine koje na bilo koji način onemogućavaju Srbima da ostvare svoja prava. Ne može se to rešavati vladinim uredbama. Zato ’Srpska lista’ u narednom periodu u kosovskoj skupštini mora ne samo da predlaže nova zakonska rešenja već i izmene postojećih - priča Jevtić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • veverica

    10. jul 2017 | 08:20

    Da, ali ne i obrnuto! Ako se albanka sa Kosova porodi u južnoj Srbiji, ili bilo gde u Srbiji, dete automatski ima srpsko državljanstvo... Tako se osvajaju teritorije. A inače taj trend unazad 2-3 godine raste i vrlo je dirigovan proces...

  • Severac

    10. jul 2017 | 08:43

    Kosovski dokument ne može izvaditi ni jedna žena koja je rodjena u Srbiji, a udata na Kosovu posle 1999 godine....Moja žena ima urednu Srpsku ličnu kartu na Mitrovicu izdatu 2008 godine ,ali Kosovsku joj ne daju jel je rodjena u Srbiji i nije pre 1999 živela na Kosovu. O tome niko ne piše, a ima hiljade takvih slučajeva....Sa Srpskim pasošem ne možemo nigde jel je na Koordinacionu upravu, a Kosovski nam ne daju!

  • Ja

    10. jul 2017 | 08:19

    A šta ćemo sa tim da na osnovu boravka u Nišu i Kraljevu se ne može izvaditi pasoš a da u svim drugim gradovima može. Jel su Niš i KV neki zasebni centri ili se i oni još uvek nalaze u srbiji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA