Sve što morate da znate ako kolima krećete na letovanje u drugu državu

Pred put na more automobilom najčešće se raspitujemo o dozvoljenoj brzini, međunarodnoj vozačkoj dozvoli i zelenom kartonu, međutim, saobraćajni i drugi propisi zemalja su mnogo širi

  • 2

Odlazak na more automobilom ne zahteva samo njegov servisni pregled radi sigurnosti i pun rezervoar. Pravila na drumovima u drugim zemljama, razlikuju se od države do države, pa stim u vezi važno je dobro se informisati šta je sve od dokumenata ali i opreme neophodno da imate u automobilu. Inače, sledi kazna.

Šta morate da uradite ako izgubite na moru zeleni karton: Evo da li možete da se vratite u Srbiju bez tog dokumenta!

Veliko uputstvo za sve koji će kolima na more: Evo šta da radite kad vam se desi udes van Srbije!

S obzirom na to da Srbi najviše letuju u Grčkoj, i da do nje najčešće dolaze preko Makedonije, pre svega vas podsećamo da Makedonci traže zelenu kartu iliti zeleni karton, koja predstavlja dokaz da je vozilo osigurano.

Ona je potrebna i ako putujete u Bosnu i Hercegovinu, a traže je i u Albaniji, Turskoj, Tunisu, dok u Crnoj Gori nije potrebna.

Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Za razliku od zelene karte, ne postoji zemlja u kojoj sigurnosni pojas nije obavezan, a isto važi i za sigurnosni trougao koji moraju da imaju svi vozači uz sebe.

Foto: amss.org.rs Foto: amss.org.rs

U Bugarskoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj i BiH obavezan je i refelektujući prsluk. Sa druge strane, Bugarska, Crna Gora i Grčka su jedine u kojima je neophodno imati i vatrogasni aparat.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Makedonci traže i komplet prve pomoći, rezervne sijalice i upaljena svetla. Ista pravila važe i u Crnoj Gori, i BiH...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mi smo izvdvojili neka od pravila, a šta je sve još potrebno i u ovim zemljama ali i u još desetak u Evropskoj uniji, pogledajte u kompletnoj TABELI Halo oglasa.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dj.dju

    10. jul 2017 | 14:21

    I zivaca za 2 sata na granicama..koliko smo mi cekali juce (preko Dorjana)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA