POGODNOST ILI RIZIK? Veći limit za zaduživanje

Ukidanje limita za zaduživanje građana u bankama odnosi se na sve vrste kredita, uključujući i kreditne kartice

  • 0

Sa prvim danima 2013. banke u Srbiji same određuju do kog nivoa će klijenti moći da se zadužuju kada uzimaju kredit.

Bankari objašnjavaju da se ukidanje limita za zaduživanje građana u bankama odnosi na sve vrste kredita, uključujući i kreditne kartice. Ovu novinu omogućila je Narodna banka Srbije kako bi banke što više uvažile imovinske razlike među klijentima.

Prema mišljenju bankara, klijenti će sada moći da se zadužuju na osnovu realnih mogućnosti, a ne u okvirima određenog procenta.

Na primer, ukoliko neko ima platu od 25.000 dinara mesečno i ako je ograničenje njegovog zaduživanja, kao što je u jednom trenutku bilo, 40 odsto, to znači da bi on mogao da se zaduži toliko da mu rata bude 10.000 dinara, a da mu ostane 15.000 dinara za život. Ili, recimo, svi koji imaju platu 100.000 dinara, uz ograničenje od 40 odsto, mogli su da se zaduže do 40.000 dinara, dok im za život ostaje 60.000 dinara.

Hipotetički, banke bi sada mogle da dozvole klijentima da se zadužuju koliko hoće, pa i celu platu. Međutim, nije realno očekivati da će bankari u praksi to i činiti. Oni će samo sa malo više "razumevanja" odmeravati prihode i troškove klijenata i njegovog bračnog partnera.

Član IO "Sosijete ženeral" banke Miroslav Rebić kaže za Telegraf.rs da su propisima NBS tek od 2004. uvedena ograničenja u zaduživanju građana, te je najpre bilo dozvoljeno zadužiti se do 30 odsto zarade, a zatim do 40 odsto.

- Izuzetak su bili korisnici stambenih kredita, kod kojih su ta ograničenja bila na nivou od 5o, odnosno 60 odsto zarade. Sledećim izmenama propisa dozvoljeno je zaduživanje do 80 ili 100 odsto (u zavisnosti od valute) iznosa koji se dobije odbijanjem potrošačke korpe za odraslog člana domaćinstva od ukupne zarade podnosioca kreditnog zahteva. Banke su u toj situaciji kreditne proizvode odobravale na osnovu analize svih faktora relevantnih za njegovu sposobnost servisiranja preuzetih obaveza. Može se reći da nova odluka predstavlja povratak na način obračunavanja dozvoljenog opterećenja zarade iz ranijeg perioda - ističe Rebić.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA