ŠMIT: Privatizacija EPS-a i Telekoma su za Nemačku političko pitanje

- Uskoro bi u Srbiju mogli da dođu novi igrači iz Nemačke u trgovini, u elektronskoj, tekstilnoj i auto-industriji, a vlada interesovanje i za IT usluge - kaže direktor delegacije nemačke privrede u Srbiji

  • 4

Privatizacija velikih državnih preduzeća kao što su Telekom Srbija ili EPS je za sada nepoznanica i ujedno političko pitanje, izjavio je Mihael Šmit, direktor delegacije nemačke privrede u Srbiji.

- Uskoro bi na ovo tržište mogli da dođu novi igrači iz Nemačke u trgovini, u elektronskoj, tekstilnoj i auto-industriji, a vlada interesovanje i za IT usluge - kaže Šmit, direktor delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Upitan kako na interesovanje ulagača utiče moguće dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, Šmit podseća da su uslovi za investiranje u Srbiji u nedavnoj anketi među članovima Nemačko-srpskog privrednog udruženja i bez "datuma" pozitivno ocenjeni jer čak 88 odsto preduzeća tvrdi da bi ponovo i u ovakvim uslovima ovde ulagalo.

- Bez jasne EU agende, spolja posmatrano je Srbija kao privredna lokacija manje interesantna za strane investitore. Kroz početak pregovora o članstvu, Srbija može značajno da poboljša svoj imidž i direktno profitira jer i dalje postoji veliki potencijal za nove investicije - zaključuje Šmit.

U prošloj godini Nemačka je bila najvažniji partner Srbije u spoljnoj trgovini, a razmena u prošloj godini je dostigla 2,5 milijardi evra.

- Tako je dostignut rezultat iz perioda pre krize. Ali rast izvoza Srbije vezan je isključivo za poslovne aktivnosti nemačkih i drugih međunarodnih investitora. U prvim mesecima 2013, deset najvećih izvoznika iz Srbije su međunarodne kompanije, od čega su čak sedam ćerke-firme nemačkih preduzeća - rekao je on.

Prema njegovim rečima, najveći izazov srpske privrede je da ubuduće na ovim tržištima više ne budu prisutni samo kao liferanti poluproizvoda, već da razviju međunarodno konkurentne proizvode.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera kojot...

    14. maj 2013 | 08:53

    Pa da. Svabe zele sve da imaju pod kontrolom u njihovom 4. Rajhu. Direkto ili indirektno.

  • Mimster

    14. maj 2013 | 09:43

    Lepo su vam svabe uvalile sa ovim, prvo kosovo a sada vas polako odkupljuju a sutra samo kazu mars napolje i ode drzava. Tako se to radi na zapadni sistem!

  • стрептомицин

    14. maj 2013 | 09:34

    Да би им Србија дозволила да пљачкају, они још постављају услове. А наши подрепаши ће наивном грађанству представити као успех у довођењу страних "инвеститора". У пракси је свима познато да инвестиције су минорне док је одлив капитала енорман, уз напрасно богаћење домаћих политичара или посредника при "склапању" послова. Српски народе колико си наиван?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA