PCUVALO MI MALEČKO: Bezobrazna pesma iz udžbenika za prvi razred postala hit!

Brojni roditelji, zatečeni stihovima ove pesme koja se nalazi u udžbeniku za prvi razred osnovne škole, pitaju se da li je ova pesma trebalo da se nađe u planu i programu za prvake

  • 28

Taman što je afera "mala matura" razjašnjena, roditelji osnovaca počeli su da ukazuju na nove "bisere" Ministarstva prosvete. U udžbeniku za prvi razred osnovne škole iz kog uče deca iz Niša, nalazi se pesma Vlaste N. Cenića "Pcuvalo".

" Kad moje deda počne da pcuje,

to je da se zapisuje

Će ti treba tri olovke,

dok zapises sve te pcovke"

Brojni roditelji, zatečeni gradivom koje njihova deca uče u školi danima se zgražavaju na društvenim mrežama, i pitaju gde su nestale čuvene pesme "Mali Jova" ili "Kako bi to stajalo". Najviše komentara privlači poslednja strofa u kojoj se kaže: "To ću i ja, sad sam dečko, pcuvalo mi još malečko".

Na pitanje kako se ova pesma našla u udžbeniku iz Ministarstva prosvete smo dobili sledeći odgovor: "Zakonom predviđena procedura objavljivanja udžbenika podrazumeva da rukopis udžbenika bude uskolađen sa nastavnim planom i programom". Stručno mišljenje o rukopisu udžbenika daje Zavod za unapređenje obrazovanja, kao i Nacionalni prosvetni savet, ali se na brojeve ovih institucija niko nije javljao.

S druge strane, iako su roditelji kivni zbog ovakve pesme, stručnjaci kažu da se bez uvida u celokupan nastavni plan i program ne može suditi o tome da li je pesma "kvalitetna za udžbenik za osnovce", jer je možda zamišljeno da se obrađuje upravo kroz temu "Kako ne treba koristiti ružne reči".

Autor ove pesme, Vlasta N. Cenić je inače jedan od poznatih srpskih pisaca za decu. Rođen je 1957. godine u Topličkom Kočanu (selo kod Doljevca, između Niša i Leskovca). Po struci je profesor jugoslovenske književnosti i srpskog jezika i radi u Doljevcu od 1979. godine. Živi u rodnom Kočanu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beograđanka

    14. septembar 2013 | 12:33

    Aman više...jel nam to decu uče nekom novom jeziku...Ne ulazeći u to dal je pesma primerena za prvi razred, bode oči način na koji je napisana...dosta, bre, više to gi gu ga...učiti decu da pravilno govore!!!!!

  • Bracala

    14. septembar 2013 | 13:11

    Na kom jeziku je napisana ova pesma i da li je to nacin da se deca obrazuju? Nije ni cudo sto pola ljudi ne ume da se izrazi i sto zavijaju ko vukovi sa tamo nekim dijalektima i izrazima. Sramota.

  • Dude88

    14. septembar 2013 | 12:23

    Haha. Ludilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA