Za bankarske naknade mesečno 2.000 dinara

Naj­če­šća pro­vi­zi­ja ko­ju ban­ka uzi­ma od pro­da­va­ca je pet od­sto od iz­no­sa na sli­pu ko­ji se pod­no­si na na­pla­tu, uz za­dr­ža­va­nje nov­ca pro­dav­ca i do se­dam da­na

  • 6

Skupe bankarske usluge!

U bankama plaćamo sve − od odr­ža­va­nja te­ku­ćeg ra­ču­na, čla­na­ri­ne za kar­ti­ce, pro­vi­zi­je za odo­bre­nje kre­di­ta, kar­ti­ca i osta­lih kre­dit­nih pro­iz­vo­da, po­di­za­nje nov­ca sa ban­ko­ma­ta dru­ge ban­ke, e-ban­king uslu­gu, sla­nje nov­ca pre­ko do­zna­ke, iz­da­va­nje ra­zno­ra­znih po­tvr­da.

Za naj­če­šći set uslu­ga ko­je ko­ri­sti­mo kod ban­ke, me­seč­no, po naj­jef­ti­ni­jim ta­ri­fa­ma, iz­dva­ja­mo pre­ko 2.000 di­na­ra za na­kna­de ban­ke.

I ov­de ni­je ni­šta spor­no, jer ban­ke za­ra­đu­ju na pro­vi­zi­ja­ma i ka­ma­ta­ma na pla­si­ran novac. A ka­ko se od­re­đu­je vi­si­na pro­vi­zi­ja i na­kna­da ko­je ban­ke na­pla­ću­ju, to je ma­nje po­zna­ta stvar. Ako se osvr­ne­mo na sve če­šće sred­stvo pla­ća­nja, kar­ti­ce, kod kar­ti­ca pla­ća­mo i tro­škove iz­da­va­nja i tro­ško­ve odr­ža­va­nja, kao i na­kna­de za po­di­za­nje sa ban­ko­ma­ta dru­gih ba­na­ka.

Ono što je ma­nje po­zna­to je­ste to da ban­ke na­pla­ću­ju i pro­dav­ci­ma ro­be i uslu­ga pro­vi­zi­je za ko­ri­šće­nje kar­ti­ca.

Naj­če­šća pro­vi­zi­ja ko­ju ban­ka uzi­ma od pro­da­va­ca je pet od­sto od iz­no­sa na sli­pu ko­ji se pod­no­si na na­pla­tu, uz za­dr­ža­va­nje nov­ca pro­dav­ca i do se­dam da­na.

Po­di­za­nje nov­ca sa ban­ko­ma­ta dru­ge ban­ke nas isto ta­ko ko­šta. Iako je ne­lo­gič­no za­što tu na­kna­du pla­ća­mo ka­da po­di­že­mo no­vac de­bit­nom kar­ti­com, jer je to naš no­vac, a ne novac banke, ipak je plaćamo.

Ove pro­vi­zi­je su dra­stič­no ve­će ka­da po­di­že­mo no­vac kre­dit­nom kar­ti­com. Jer tad je pla­ća­mo i na banko­ma­tu svo­je ban­ke, kao i na ban­ko­ma­tu dru­ge ban­ke.

Iako po­di­za­nje nov­ca sa kre­dit­ne kar­ti­ce za­pra­vo zna­či po­vla­če­nje nov­ca iz kre­dit­ne li­ni­je ban­ke (da­kle ne svoj no­vac sa te­ku­ćeg ra­ču­na), pro­vi­zi­ja od tri od­sto ipak je pre­vi­so­ka.

(Telegraf.rs / Izvor: Kamatica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daleki istok

    29. avgust 2013 | 10:12

    Legalni zelenas... NBS. im je omogucila...

  • nenadkg

    29. avgust 2013 | 09:47

    javašluk banaka u srbiji je tema o kojoj može naširoko da se priča što mi nikako nije jasno jer ih ima gomila. izgleda da samo u njihovom slučaju konkurencija ne obara cenu. paradoksalno ali tako je

  • Bojan

    29. avgust 2013 | 10:09

    Vi koristite gotovinu kao ja. A za karticu možete da se dogovorite sa bankom. Ako žele da vaša plata legne kod njih u banku, neka vas oslobode tih dažbina! U suprotnom menjaj banku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA