ALBANSKE VIRDŽINE: Žene zarobljene u telu muškarca (FOTO) (VIDEO)

Stara tradicija Kanun nalaže devojkama da odećom pokažu svoju muškost, brane porodicu i čitav život provedu u celibatu, jer njihovi roditelji nemaju muške potomke ili su same odlučile da "promene pol" da bi živele slobodnije

  • 17

"Zaklete device" u Albaniji su žene koje su još tokom rane mladosti odlučile ili bile primorane od strane porodice da život provedu kao muškarci. One su glava kuće, svi im se obraćaju u muškom rodu, a zaklinju se da život provedu nevine.

Stara tradicija Kanun nalaže ovim modernim "Virdžinama" da nose pantalone, kape i ručne satove, dok žene oblače suknje i nose marame oko glave. Život žena vredi kao pola muškarčevog, a upravo je odevanje jedan od najvažnijih simbola razlikovanja muškaraca i žena sledbenika ove tradicije.

Žene mogu po rođenju birati pol koji žele, pa tako mogu postati muškarci ili nastaviti da žive kao pripadnice lepšeg pola. Ukoliko odluče da slede svoje muške pretke, potrebno je samo da se adekvatno obuku i ne prepuštaju seksualnim zadovoljstvima.

Jednostavno rečeno, Albanka koja se oblači kao muškarac je muškarac.

 

Ove moderne "Virdžine", osim odećom, svoju muškost pokazuju govorom, hodom, ponašanjem i radom. Takođe, ostaju u celibatu čitavog života, a automatski preuzimaju i titulu glave porodice. Dužne su da brane i čuvaju svoje bližnje ukoliko dođe do krvnih osveta ili drugih napada na porodicu.

Iako ovo deluje kao veliko odricanje, Albankama je to mogućnost da život provedu slobodnije i da se socijalizuju. Postoji nekoliko uslova koje moraju da ispune pre nego što im bude dozvoljeno da "promene pol".

Ne smeju da se "obećavaju" ugovorenim brakovima, a roditelji ih mogu preobratiti ukoliko nemaju muške naslednike. Takođe, postoje slučajevi u kojima one moraju da naslede porodično bogatstvo, a to ne mogu dok ne postanu muškarci.

Najređi su slučajevi da ove pripadnice nežnijeg pola same odluče da postanu muškarci. Lula je Albanka koja je u 19. godini postala Virdžina uprkos tome što ima brata.

 

Danas je odgovorna za desetočlanu porodicu koja joj se obraća u muškom rodu. Ošišana je na kratko i obučena kao muškarac. Ako se njena porodica sukobi sa nekim, Lula će se ponašati kao muškarac i braniti čast svih. Međutim, ona smatra da je to mala cena koju mora da plati u zamenu za lična prava i slobode.

Paše Keki (78) zaboravila je da je ikada bila žena, jer već 60 godina živi kao muškarac. Međutim, ona ističe da su se vremena promenila.

- Nekada je bilo bolje biti muškarac jer su žene i životinje bili isto. Sada, Albanke imaju ista prava kao i muškarci, čak su i moćnije. Sad je zanimljivije biti žena - dubokim glasom navodi "Albanac" Paše dok sedi raširenih nogu.

Stanje se danas ipak znatno popravilo, pa tako devojke ne žele da život provedu zarobljene u telu muškarca, mada u zabačenijim krajevima Albanije ova tradicija i dalje živi.

Pogledajte video:

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Посматрач

    29. avgust 2013 | 20:40

    Како затуцана нација! Крвне освете, "мушкарци"... Па добро мајку му, је ли ово 1754. година? И онда се нађе међународни фактор и домаћи паламуди који их подржавају и дају им право да раде шта им падне на памет! Шиптар ће бити шиптар па макар се таман сва цивилизација преселила на Марс!

  • rade

    29. avgust 2013 | 21:50

    Ma nije ovo samo kod Albanaca. U Crnu Goru ima sličan običaj. Mislim da je jedan naš film snimljen na tu temu.

  • presevo

    29. avgust 2013 | 21:58

    Hahahahha tacno, jà sam rodjen i zivim u inostranstvo, ali ipak sam siptar hahahah .. Smesno ali nista ne mozemo protiv nasa genetika je takva, la drugu stranu dobri ljudi smo ;) pozdrav svima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA