DINAR PO DINAR: Top 5 stvari koje niste znali o srpskoj nacionalnoj valuti

Svima se bar jednom desilo da u opranim farmerkama pronađe novac. Ili da mu prodavac vrati novčanicu koja ima rupe. Zamenu možete izvršti u bilo kojoj banci, to vam NBS garantuje

  • 4

Koliko znate o dinaru? Verovatno samo ono osnovno, da prepoznate da je na novčanici od 100 dinara čuveni srpski naučnik Nikola Tesla, ili da je na hiljadarki Đorđe Vajfert, predratni srpski insutrijalac i nekadašnji guverner Narodne banke.

Da li ste znali da, na primer, novčanicu od 1.000 dinara potpisuje čak četiri guvernera Narodne banke Srbije. U opticaju se mogu naći četiri izdanja novčanica i sve su validne za plaćanje: - izdanje 2003. godine, potpis guvernera Mlađana Dinkića, - izdanje 2003. godine, potpis guvernera Kori Udovički - izdanje 2006. godine, potpis guvernera Radovana Jelašića - izdanje 2012. godine, potpis guvernera Dejana Šoškića.

Godine 1993. izrađeno je rekordnih 530 miliona komada novčanica štampanih na specijalnom papiru čiji je sastav 100% pamuk. Mašine u Zavodu za izradu novčanica su tako brzo radile da su se non-stop pregrevale, a hiperštampa uslovila je da te novčanice budu apsolutno nezaštićene od falsifikovanja.

Krajem 1993. godine Narodna banka Jugoslavije izdala je i čuvenu novčanicu od 500 milijardi dinara, jedan od najvećih apoena na svetu.

Da li ste znali da kovanice od 1 i 5 dinara vrede manje od ukupnih troškova koje NBS ima za njihovu izradu.

Ilustracije radi, troškovi izrade kovanog novca apoena od 10 dinara su 9,78 dinara za komad, a apoena od 20 dinara oko 12,03 dinara za komad. Dok su troškovi izrade novčanica od papira oko 2,24 dinara za komad.

Svima se bar jednom desilo da u opranim farmerkama pronađe novac. Ili da vam prodavac vrati novčanicu koja ima rupe ili je izgužvana u naborima.

Ako je zacepljena i to više od 10 milimetara, ako su joj uglovi savijeni i to pod uglom čija je dužina veća od 10 milimetara, ako lepljiva traka kojom ste lepili pocepanu novčanicu prelazi 10x10 milimetara, ako je zagrižena ili progorela, išarana, imate pravo na novu.

Zamenu možete izvršti u bilo kojoj banci, to vam Narodna banka Srbije garantuje.

(Telegraf.rs/ Izvor: Kamatica)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlz

    30. avgust 2013 | 16:30

    Koja krs prica smisli nesto bolje jer ovo ne da nije top mego nije ni dno...:(

  • Nis

    30. avgust 2013 | 18:57

    Valjda jevrejskog industrialca, a ne srpskog

  • Boki

    31. avgust 2013 | 03:12

    @Nis Djordje Vajdert je bio veci Srbin nego sto mislis. Ako te zanima,mozes i sam da nadjes i procutas nesto o njemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA