RODITELJI, OPREZ: Kinezi prodaju otrovne sveske?

Zabrinuti roditelji javili su se u redakciji Telegrafa, tvrdeći da jeftine sveske koje mogu da se kupe na kineskom buvljaku smrde na memlu i da se boja s njihovih korica lako skida

  • 11
Školske sveske u kineskom Tržnom centru u bloku 70 Foto: Marko Todorović

Sa školskih svesaka koje u tržnim centrima prodaju Kinezi otpada boja, smrde, a velika je verovatnoća da su i opasne po zdravlje dece. No, u Srbiji nažalost ne postoji laboratorija koja bi to mogla da proveri, pokazuje istraživanje Telegrafa.

Odmah po početku nove školske godine u našu redakciju javilo se nekoliko zabrinutih roditelja, koji su apelovali da proverimo koliko je pomenuti deo školskog pribora opasan po zdravlje njihove dece.

- Bio sam zgranut kada sam pre neki dan kod "Kineza" u jednoj ulici na Bežanijskoj kosi video kakve sveske prodaju - počinje priču za Telegraf čitalac Siniša Petrović iz Beograda.

- Moj sin kreće u prvi razred i ja mu sigurno neću kupiti te sveske. Osim što smrde na memlu, boja s korica se skida doslovno čim ih uzmete u ruke - priča Siniša dodajući da je ubeđen da su ove sveske kancerogene.

- Poražavajuće je što zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi svaka druga porodica u Srbiji, roditelji moraju da kupuju svojoj deci sveske kod Kineza. U proseku, ove sveske koštaju oko 10 dinara, međutim, s prodavcima u svakom trenutku možete da se cenkate i spustite cenu onoliko,koliko vam odgovara - kaže prilično izrevoltiran Siniša.

Tragom Sinišine priče obratili smo se Upravi sanitarne inspekcije grada Beograda zaduženoj za proveru zdravstvene ispravnosti predmeta za opštu upotrebu.

Snežana Tadić nam je ispred ove ustanove objasnila da oni reaguju tek nakon što od nadležnih iz granične sanitarne inspekcije dobiju prijavu o tome da li je neki od predmeta na bilo koji način opasan po zdravlje.

- Do sada nismo dobili nikakve prijave, a kineski prodavci su imali sve neophodne sertifikate o tome da su proizvodi koje prodaju zdravstveno ispravni - objašnjava za Telegraf Snežana.

Ona podseća na “aferu” s kineskim igračkama, o kojoj su mediji naširoko pisali, a nakon koje se takođe ispostavilo da prodavci imaju sve neophodne sertifikate o zdravstvenoj ispravnosti.

Ograđujući se od toga da li su sveske opasne po zdravlje dece ili ne, Mladen Alsirović iz "Nacionalne organizacije potrošača Srbije" objasšnjava za Telegraf da je poražavajuće pre svega to što u Srbiji nema laboratorije koja bi mogla da proveri da li su sveske koje Kinezi prodaju kancerogene.

- Nažalost, nijedna od laboratorija u Srbiji nema neophodnu opremu kojom bi mogle da se provere ove tvrdnje, baš kao ni stručni tim koji bi to izveo. To u jednom trenutku može da postane ozbiljan problem! Ono što je sigurno je da svaki od predmeta koji se prodaje mora da ima potvrdu da ispunjava zadovoljavajuće uslove, koje propisuje Zakon o bezbednosti predmeta od opšte upotrebe - završava priču za Telegraf Alsirović.

Dok se ne oforme takve laboratorije na roditeljima je da odluče da li im je važnija cena ili kvalitet robe koju kupuju svojoj deci.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    3. septembar 2013 | 19:51

    Te iste sveske su i u knjizarama,samo skuplje.

  • Boki

    3. septembar 2013 | 19:15

    Sveske su za pisanje, nisu za jelo... Sta sve otrovno jedemo, a neko se sekira za sveske...

  • Vlada

    3. septembar 2013 | 22:29

    Muka mi je vise kad procitam ovako nesto. Pa ako je tako zasto ih sve ne zatvorite nego KINEZI PRODAJU OTROVNO OVO , OTROVNO ONO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA