RODMAN: Idem u Severnu Koreju da posetim prijatelja Kima!

Nekadašnji američki košarkaš je negirao spekulacije da je cilj njegove posete da izdejstvuje oslobađanje zatočenog američkog misionara Keneta Bae

  • 4

Bivša američka košarkaška zvezda Denis Rodman je na putu za Severnu Koreju po drugi put ove godine, navodeći da je krenuo u posetu svom prijatelju, lideru te komunističke zemlje Kim Džong Unu.

Rodman je, međutim, negirao spekulacije da je cilj njegove posete da izdejstvuje oslobađanje zatočenog američkog misionara Keneta Bae, prenela je agencija AP.

- Idem u Severnu Koreju da se susretnem sa svojim prijateljem Kimom. To je prijateljski gest - rekao je bivši košarkaš u razgovoru sa novinarima na pekinškom aerodromu, uoči leta za Pjongjang.

Rodman se sa liderom Severne Koreje upoznao tokom posete toj zemlji u februaru u cilju promocije sporta i snimanja filma. Američki zvaničnici su tu posetu negativno dočekali, ocenjujući da ona Kimu daje materijala za propagandu, ali je Rodman naveo da bi "košarkaška diplomatija" mogla da popravi odnose između SAD i Severne Koreje.

Bae (44) je uhapšen početkom novembra prošle godine u Rasonu, specijalnoj ekonomskoj zoni u oblasti na dalekom severoistoku Severne Koreje koja se graniči sa Kinom i Rusijom i osuđen je na 15 godina teškog rada. Tačna priroda Baeovih navodnih krivičnih dela nije objavljena.

U Severnoj Koreji je od 2009. godine privedeno još šest Amerikanaca, koji su kasnije deportovani ili oslobođeni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA