Hrvatsko društvo je mentalno još u ratu

- Sve dok su elite ambivalentne i svake godine slave ponovno osvajanje Krajine, koje se vezuje za bekstvo desetine hiljada Srba, ili se bivši general i nekadašnji pljačkaš banaka Ante Gotovina slavi kao svetac, stanovništvo može biti zbunjeno - konstatuje austrijski dnevni list

  • 14

Hrvatsko društvo se i dalje mentalno nalazi u ratu, ocenjuje bečki dnevnik "Standard", povodom incidenata u vezi sa ćirilićnim natpisima u Vukovaru.

Bura oko ćiriličnih natpisa, prema "Standardu", zapravo je unutrašnjo-politički fijasko dalekosežnih posledica.

Problem nije što pripadnici žrtava ratnih zločina ili ratni veterani imaju poteškoće sa sećanjima, već što ne postoji konsenzus svih elita da sećanja moraju biti razdvojena od ljudskih prava i da politika identiteta hrvatskih državljana ne sme više da se vodi preko razgraničenja protiv Srba, dodaje list.

Sve dok su elite ambivalentne i svake godine slave ponovno osvajanje Krajine, koje se vezuje za bekstvo desetine hiljada Srba, ili se bivši general i nekadašnji pljačkaš banaka Ante Gotovina slavi kao svetac, stanovništvo može biti zbunjeno, konstatuje "Standard".

List ujedno ukazuje da je nova, jako pozitivna retorika Vlade u Beogradu doprinela podsticaju procesu pomirenja, koji liči na nemačko-francusku inicijativu, te naglašava da se na tu novu eru može osloniti samo ako ona bude primenjena na svim nivoima.

(Telegraf.rs / Izvori: Tanjug, derstandard.at)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdja

    4. septembar 2013 | 10:01

    Dobro jutro evropo!! Otkrili ste toplu vodu :-)

  • Pedja-PFC

    4. septembar 2013 | 10:25

    Njihovo drustvo je mentalno obolelo!Treba ih jednostavno ignorisati,kao da ne postoje!Radikalnije mere koje bih predlozio ne bi prosle u komentaru!

  • Student

    4. septembar 2013 | 10:19

    Budimo i ostanimo gospoda. Dobro se dobrim vraća. Srpski narod je uvek ispao grbav kada god je uzvratio na provokacije. Samo "doktorski", pozitivno i sa osmehom. Pokažimo svetu prave vrednosti srpskog naroda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA