OPREZ: Svaki deseti lek je falsifikat

Sve je više lekova koji se na pijacama, preko oglasa ili interneta prodaju na crno. Do sada je bilo slučajeva da se umesto aktivne supstance, u tim medikamentima pronađe kreda ili prah

  • 2

Razni lekovi, od onih za srce i pluća do preparata za jačanje imuniteta, potenciju i mršavljenje - deo su palete medikamenata koji se prodaju na crno. Oglasi, pijačne i internet tezge sve su češća mesta na kojima građani dolaze do njih.

 

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Saša Jaćović kaže da ako se takvi lekovi nabavljaju preko ilegalnih lanaca distribucije, prva opasnost je da pacijent unese u organizam neku toksičnu supstancu.

 

Jaćović ističe da je bilo slučajeva krede i praha, dodajući da ako i postoji aktivna supstanca, ona postoji u smanjenoj koncentraciji. Na taj način zavarava i terapeuta i pacijenta, kaže za RTS Jaćović. Kako je nedavno rekao, svaki deseti lek na domaćem tržištu je falsifikat.

 

 

Prema njegovim rečima, SZO ima podatke da je to taj odnos. To se isključivo odnosi na širu upotrebu lekova, a ne na legalnu distribuciju. Kada je legalna distribucija u pitanju, tu nema takvih problema, objašnjava Jaćović.

 

Ističe da Agencija, kako bi sprečila zloupotrebe, intenzivno sarađuje sa nadležnim institucijama - inspekcijom Ministarstva zdravlja, carinom, tužilaštvom.

 

- U okviru agencije postoji pi-ar služba koja radi svoj posao adekvatno gde apelujemo na sve građane da ne koriste te falsifikovane lekove - navodi Jaćović.

 

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivkarik

    4. septembar 2013 | 11:32

    Jel i lekove proizvodi Kina? Mislim navikla sam da je sve na nasem trzistu made in China pa sto ne bi i lekovi.

  • ДејанНС

    4. septembar 2013 | 16:40

    Шта опрез?!Одкуд ја могу да знам који је лек фалш?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA