Ambasade 14 zemalja podržale Paradu ponosa u Beogradu

Pismo je upućeno premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, kao i Goranu Miletiću, članu organizacionog odbora Prajda

  • 14

Ambasade više evropskih zemalja, Kanade i Australije podržale su danas održavanje Parade ponosa u Beogradu i pozvale srpske vlasti da obezbede miran i siguran ambijent za učesnike povorke.

Pismo, koje su potpisali predstavnici 14 ambasada u Srbiji, upućeno je premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, kao i Goranu Miletiću, članu organizacionog odbora Parade ponosa.

U poruci, koju su uputile ambasade Velike Britanije, Holandije, Norveške, Italije, Španije, Portugalije, Austrije, Danske, Švedske, Finske, Hrvatske, Belgije, Kanade i Australije, navedeno je da je Organizacioni odbor Parade već tražio potrebne dozvole i izražena je nada da će vlasti u Srbiji odgovoriti na taj zahtev.

- Miran i ugodan Prajd u Beogradu 28. septembra, adekvatno obezbeđen od strane vlasti, predstavljao bi još jedan znak posvećenosti Srbije stvaranju kulture tolerancije i raznolikosti, i suprotstavljanju stigmatizaciji i stereotipima, kao i govoru mržnje, diskriminaciji i nasilju - navedeno je u pismu.

Potpisnici pisma izrazili su podršku ovoj "proslavi raznolikosti" i pozvali srpske političke vođe i sve nosioce relevantnih državnih funkcija da omoguće miran i siguran ambijent za održavanje ovogodišnjeg Prajda.

Podsećajući da su širom sveta članovi LGBT zajednice izloženi diskriminaciji, ambasade su naglasile da garantovanje njihovih prava zahteva aktivnu, konzistentnu i odlučnu politiku državnih institucija, uključujući pođednako i centralne i lokalne organe vlasti.

- Pravo na mirno okupljanje je jedno od osnovnih prava, i LGBT osobama bi baš kao i svim drugim osobama trebalo da bude dozvoljeno da ostvare to svoje pravo, bez pretnji nasiljem ili stvarnim nasiljem usmerenim prema učesnicima Parade - navedeno je u pismu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chedomir

    4. septembar 2013 | 12:00

    Njihova stvar. U svojoj državi je naša "zadnja" a Vlade zemalja koje podržavaju LGBT u Srbiji neka im plate prevoz do tih manifestacija u svojim državama i medjusobno podele medjusobno čvrste stavove o paradi u Bgd.

  • Mr.Dr.

    4. septembar 2013 | 13:51

    Ajde Mia odjebi.....neverovatno svaka tema mora da zavrsi na nacionalnoj mrznji.....ili komentarisi o temi ili idi citaj neke hrvatske novine!!!sto se tice prajda samo cu reci Majka Rusija!

  • Бајкер

    4. septembar 2013 | 13:48

    Миа,ја бих се теби умешао на једно место...Али не би те ништа болело.:-*

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA