SREDNJA EVROPA: Od 500 najvećih firmi samo je 8 srpskih!

NIS je imao najveću dobit, a slede "Hrvatski Telekom", "Telekom Srbija", INA i "Tarket"

  • 4

Na listi 500 najvećih firmi u Srednjoj Evropi u 2012. godini, iz Srbije je bilo osam firmi, tri manje nego godinu dana ranije. NIS je proglašen za kompaniju sa najvećom neto dobiti u regionu.

Ni ove godine nije bilo značajnih promena na vrhu lestvice 500 najvećih firmi, pa su prve dve pozicije zauzeli energetske kompanije - poljski PKN Orlen i mađarski MOL - dok se na trećoj poziciji našla češka Škoda, objavio je Indeks.hr.

Iz regiona najviše firmi na listi imala je Slovenija - 18, potom Hrvatska -12, dok je Srbija ove godine zabeležila pad broja predstavnika sa prošlogodišnjih 11, na osam. Za razliku od prošle godine, kada nije imala nijednog predstavnika na listi, BiH ove godine beleži dva, a Makedonija jednog.

Posmatrano s aspekta neto dobiti najbolju 2012. godinu u regionu imala je Naftna industrija Srbije, s 401 milionom evra dobiti, dok se na drugoj poziciji našao, inače tradicionalno vodeći, Hrvatski Telekom, čija se dobit u odnosu na 2011. smanjila 8,5 pošto je u 2012. ostvario 225 miliona evra dobiti.

Slovenačka "Krka" treća je najprofitabilnija firma u regiji, a slede "Telekom Srbija", INA i "Tarket", kompanija iz Srbije koja se bavi proizvodnjom materijala za uređenje enterijera, s 66 miliona evra neto dobiti.

Na ovoj listu su iz Srbije i kompanije: EFT Investment, Delez, Srbijagas i Merkator S.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug, Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BMM

    4. septembar 2013 | 16:47

    Da li je to onaj NIS koji smo prodali za 400 miliona €? Nama neprijatelji nisu potrebni!

  • Dragan

    4. septembar 2013 | 21:50

    Spasili ali kako? Otpustili preko 7000 radnika. Zaposljavaju decu od dvadeset godina da rade preko usluznih firmi. Neplacaju nocni rad, nedelju, praznike, a o mobingu da nepricam. Deca kada vide I cemuje stvar vrlo brzo pobegnu. Stalno im je otvoren konkurs jer ljudi beze od njih.

  • jery

    4. septembar 2013 | 20:26

    Pa mi smo ga doveli do bankrotstva, Rusi ga spasili... Sve treba dati Rusima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA