MINISTARSTVO RADA: Prijavite nelegalni dom za stare i zatvorićemo ga!

Provera se može izvršiti pozivom Inspekcije socijalne zaštite na broj 011/ 36-31-494. Na isti način se može i prijaviti zlostavljanje ili zloupotreba starijih građana. Kazne za počinitelje od 200.000 do 1.000.000 dinara

  • 1

Jučerašnje zatvaranje nelegalnog staračkog doma u Kumodražu, i iz koga je iseljeno svih šest stanara, pokrenulo je priču oko postojanja drugih objekata koji rade na crno, nazivaju se raznim imenima, a imaju jednu namenu - brigu o starim licima.

 

Podsetimo, u objektu koji je radio u Donjoj ulici broj 1 u perifernom beogradskom naselju vladali su nehigijenski uslovi, radio je bez dozvole, a prema sugrađanima koji su boravili tamo postupalo se nehumano.

 

Iz Ministarstva za rad poručuju da će se ovako postupiti prema svakom objektu koji ima ovakvu namenu a radi na crno.

 

 

- Svako onaj ko ima informacije da postoje starački domovi koji nemaju dozvolu za rad, mogu da nas kontaktiraju, i ukoliko je zaista takva situacija, oni će po hitnom postupku biti zatvoreni - kažu iz ministarstva.

 

Oni napominju da se u poslednje vreme pojavljuje sve više oglasa u kojima se reklamiraju usluge ovakve vrste i ocenjuju da je finansijski interes u većini slučajeva zaslužan za "cvetanje" ovog posla.

 

- Novac, odnosno dobit predstavlja glavni motiv za pokretanje ove vrste posla. Međutim, pre nego što se odluče za to, oni koji otvaraju dom moraju da znaju da moraju da ispune čitav niz uslova kako bi se bavili tom delatnošću, i ukoliko to ne urade, neće moći da posluju - kažu u Ministarstvu rada.

 

Iz ove državne institucije apeluju na građane da pre donošenja odluke o smeštaju u dom za odrasle i starije provere da li konkretan dom ima dozvolu za rad koju izdaje Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike. Spisak domova koji imaju dozvolu za rad nalazi se na sajtu. Provera se može izvršiti i pozivom Inspekcije socijalne zaštite na broj 011/36-31-494. Na isti način se može i prijaviti zlostavljanje ili zloupotreba starijih građana u određenoj instituciji ili ustanovi socijalne zaštite koje se bave smeštajem starijih lica i penzionera.

 

 

Inače, u poslednjih 10 godina inspekcija je nakon provera zatvorila čak 36 domova za smeštaj starijih osoba širom Srbije.

 

Kazne za one koji otvore "na crno" ovakve objekte variraju od onoga šta se događalo u njima.

 

- Ukoliko postoji osnov protiv lica koja ilegalno obavljaju delatnost, pokreću se krivične i prekršajne prijave. Po Zakonu o socijalnoj zaštiti, novčanom kaznom u iznosu od 200.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj ustanova socijalne zaštite, odnosno pružalac usluga socijalne zaštite ako ne vodi na propisani način evidenciju i dokumentaciju o korisniku, kao i ako načine neki od mnogih administrativnih prekršaja, ili nastave s radom nakon što je prestala važnost dozvole za obavljanje delatnosti socijalne zaštite - kažu u ovoj instituciji.

 

(Telegraf.rs)

 

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gde je pravda

    6. septembar 2013 | 15:03

    Svaka cast tome ko ga je zatvorio jadni ti ljudi jesu oni stari al trebaju valjda starost da docekaju pristojno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA