SAMIT G20: Putin pobedio Obamu, nema bombardovanja Sirije?

Dok strane agencije ocenjuju da je na Samitu G20 u Sankt Peterburgu Putin odneo pobedu nad Obamom, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov otišao je još dalje izjavivši da bi američki vojni udar na Siriju "zakucao još jedan ekser u kovčeg međunarodnog prava"

  • 16

Radna večera učesnika Samita G20, koja se održala u Sankt Peterburgu, potvrdila je oštro rusko protivljenje američkoj nameri da interveniše u Siriji protiv režima Bašara el Asada. Agencija Rojters ocenjuje da je ruski predsednik Vladimir Putin dobio prvu rundu meča protiv predsednika SAD Baraka Obame. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da bi američki vojni udar na Siriju "zakucao još jedan ekser u kovčeg međunarodnog prava".

O oštroj podeli povodom intervencije u Siriji svedoči i italijanski premijer Enriko Leta, a američka predstavnica u UN Samanta Pauer tvrdi da Rusija drži Savet bezbednosti UN u poziciji taoca stalno blokirajući odluku o intervenciji.

O Siriji se na radnoj večeri u carskoj palati u Sankt Peterburgu razgovaralo na predlog Vladimira Putina, koji se oštro protivi vojnoj intervenciji u Siriji, a što zagovaraju SAD i Francuska.

Agencija Rojters prenosi da su se Barak Obama i Putin rukovali i razmenili ukočene osmehe, dodajući da Putin želi da skup iskoristi da s Obamom razgovara o vojnoj akciji kojom SAD planira da kazni ruskog saveznika, sirijskog predsednika Bašara el Asada zbog upotrebe hemijskog oružja.

Rojters ocenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin jer su Kina, Evropska unija, kao i papa Franja, koji je učesnicima G20 uputio pismo, bliskiji Putinu koji se protivi vojnoj intervenciji.

Samo je Francuska ostala uz Obamu jer su evropski lideri, obično čvrsti saveznici SAD, poručili da "nema vojnog rešenja za sirijski sukob" iako su napad hemijskim oružjem nazvali "užasnim".

Rojters ocenjuje i da je prevaga u Sankt Peterburgu sada na strani Putina, što je novost u odnosu na prošli skup svetskih lidera G8, kada je bio usamljen u svojim stavovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mladen

    6. septembar 2013 | 14:24

    Ko hoce da se opkladi ja tvrdim da ce napada biti?

  • ana

    6. septembar 2013 | 18:21

    Pravoslavlje u ovim vremenima je dobilo neko novo znacenje i prosto ljudi ne veruju u ono sto se ranije smatralo "svetim"... Zato nemoj se cuditi dislajkovima... A i zato sve vise naroda se vodi onim "bog sve vidi zato popovi imaju zatamljena stakla"

  • zullu

    6. septembar 2013 | 15:43

    Joj...Sad kad ih zapucaju!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA