Ulaz u Makedoniju građane Kosova košta dva evra

Svaku građanin Kosova da bi ušao u Makedoniju mora da plati dva evra, za automobil mora da plati pet, a autobuse i transportere po 10 evra.

  • 4

Recipročne mere Makedonije prema Kosovu stupile su na snagu u noći između subote i nedelje, kao odgovor na jednostranu kosovsku odluku od pre tri dana za zabranu uvoza makedonskog brašna, mleka, cigareta i drugih proizvoda.

Svaku građanin Kosova da bi ušao u Makedoniju mora da plati dva evra, za automobil mora da plati pet, a autobuse i transportere po 10 evra.

Ovakva odluka za sada nije napravila veće pometnje u saobracaju na graničnom prelazu General Janković, osim što su građani koji dolaze sa teritorije Kosova nezadovoljni i tvrde da im ništa nije jasno.

- Čekali smo jedan sat, platili po dva evra po čoveku. Ne znamo šta se dešava - izjavio je jedan od građana na prelazu.

- I ja sam platio dva evra po čoveku, to je verovatno problem što se ovako čeka - dodao je drugi.

Kosovo je pre tri dana bez ikakve najave uvelo jednostranu zabranu uvoza makedonskih proizvoda.

Kosovo se odlučilo na ovakav korak nakon što je Makedonija saopštila da ukida uslovljeni uvoz brašna iz Srbije. Statistika govori da Makedonija iz Srbije uvozi 90 odsto ukupne količine brasna, dok Kosovo učestvuje u uvozu sa manje od 2 odsto.

Makedonski premijer Nikola Gruevski pre dva dana je izjavio da se kroz razgovore teži normalizaciji odnosa jer je Kosovo jedino ovako reagovalo na makedonsku zabranu uvoza, od svih članica CEFTE.

- Mera zabrane nije samo za Kosovo. Ona je uvedena ne da bi nekome napravila štetu, već da bi se omogućila stabilizacija domaćeg tržišta. Kada se ono stabilizuje, biće ukinuta - izjavio je Gruevski.

Poznavaci tržišta u Makedoniji objašnjavaju da je odluka Kosova suprotna ekonomskim pravilima, zato što Kosovo i Makedonija imaju trgovsku razmenu od oko 421 miliona evra godišnje, od kojih 392 otpada na izvoz iz Makedonije, a ostatak na uvoz iz Kosova.

Analitičari u Makedoniji smatraju da je odluka Kosova povezana sa predstojećim izborima u pokrajini i da političari pokušavaju na svaki način da obezbede podršku građana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA