Minus u banci četiri puta skuplji nego u EU!

Pojedine banke nude nižu kamatu za minus onima koji su zaposleni kod poslodavca sa kojim banka ima sklopljen ugovor o saradnji, kao i penzionerima koji su korisnici paketa računa

  • 0

Prosečna godišnja kamatna stopa za korišćenje dozvoljenog minusa u Srbiji u julu iznosila je 35,43 odsto, dok je u Evropskoj uniji prosek 7,92 odsto, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

- Za dozvoljeni minus postupak odobravanja je vrlo jednostavan i brz i ne traži se ni posebno obezbeđenje. Banka klijentu omogućava korišćenje odobrenog limita u svakom trenutku. Uz to, premija rizika utiče da je cena ovog proizvoda nešto viša nego kod gotovinskih i sličnih kredita - kaže za "Blic" Živojin Savić, izvršni direktor poslova sa stanovništvom "Komercijalne banke".

I u "Intezi" kažu da visinu kamate određuju trošak izvora sredstava kao i činjenica da nije moguće predvideti u kom trenutku će klijent iskoristiti uslugu, pa je neophodno uvek imati likvidna sredstva na raspolaganju koja banka ne može da plasira u druge pozajmice.

- Ukoliko u narednom periodu bude nastavljeno smanjenje visine referentne kamatne stope, ali dođe i do urednijeg izmirenja obaveza klijenata prema bankama, moguće je da dođe i do smanjenja kamatne stope na ovu vrstu zaduženja - ukazuje Živojin Savić.

Uglavnom banke odobravaju pozajmice u visini jedne zarade, ali negde je moguće i dve. Međutim, podaci govore da od ukupno odobrenog prekoračenja u proseku koristi se nešto manje od polovine pozajmice - od 40 do 45 odsto.

Pojedine banke nude nižu kamatu za minus onima koji su zaposleni kod poslodavca sa kojim banka ima sklopljen ugovor o saradnji, kao i penzionerima koji su korisnici paketa računa. Ipak, koliko će se kretati cena korišćenja dozvoljenog minusa, odluka je na banci.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic – Danijela Nišavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA