DŽON KERI: Asad može da preda oružje!

- Hemijsko oružje u Siriji vrlo strogo kontroliše Asadov režim. Asad, njegov brat Maher Asad i jedan general su tri osobe koje imaju kontrolu nad kretanjem i upotrebom hemijskog oružja - kazao je državni sekretar SAD

  • 14

Američki državni sekretar Džon Keri danas je ponovio tvrdnje SAD da je sirijski predsednik Bašar Asad izvršio napad hemijskim oružjem na svoj sopstveni narod i rekao da bi Asad mogao rešiti krizu tako što bi u roku od nedelju dana predao svo oružje međunarodnoj zajednici.

 

Međutim, on je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom brzo dodao da Asad "ne namerava to da uradi", prenosi AP.

 

Na pitanje da prokomentariše Asadovu izjavu za CBS kada je rekao da ne postoje nepobitni dokazi o tome ko je kriv za hemijski napad, Keri je rekao: "Upravo sam vam dao pravi dokaz".

 

- Dokaz koji bih ja, kao bivši američki tužilac, mogao odneti u sud i on bi bio prihvaćen - dodao je državni sekretar.

 

 

Keri je kazao da je lično sudio ljudima koji su osuđeni na doživotni zatvor za manje zločine od onih za koje je Asad optužen.

 

- Dokaz je moćan i pitanje za sve nas je šta ćemo uraditi povodom toga. Okrenuti leđa? Održati minut ćutanja? Mi znamo da je ovaj režim izdao naredbe za pripremanje hemijskog napada. Znamo da su poslali snage -  rekao je Keri.

 

On je dodao da Vašington "zna odakle su rakete došle i gde su pale... i nije slučajnost da su sve došle sa teritorije pod kontrolom režima i pale na teritoriju koju drži opozicija".

 

Keri je istakao da hemijsko oružje u Siriji kontrolišu Asad, njegov brat Maher i jedan neimenovani general, prenosi Rojters.

 

- Hemijsko oružje u Siriji vrlo strogo kontroliše Asadov režim. Asad, njegov brat Maher Asad i jedan general su tri osobe koje imaju kontrolu nad kretanjem i upotrebom hemijskog oružja - kazao je Keri.

 

 

Maher je komandant sirijske Republikanske garde i elitne oklopne divizije.

 

- Ali u bilo kojim okolnostima Asadov režim je taj koji izdaje naredbe i visoki zvaničnici režima su uhvaćeni kako daju takve instrukcije i učestvuju u pripremanju napada - istakao je američki državni sekretar.

 

Keri je ocenio danas da rešenje za sirijsku krizu treba da bude političko, a ne vojno, ali da međunarodna zajednica ne može da stoji po strani dok tamošnji režim koristi hemijsko oružje.

 

- Dozvolite da budem jasan, SAD, predsednik Barak Obama, ja i mnogi drugi, potpuno se slažemo da okončanje sukoba u Siriji zahteva političko rešenje. Ne postoji vojno rešenje, nemamo iluzija o tome - rekao je Keri.

 

 

Hejg je izjavio da Velika Britanija pruža SAD "punu diplomatsku podršku" za vojnu akciju u Siriji, iako je London odlukom parlamenta izuzet iz nje.

 

- Oni imaju punu diplomatsku podršku Velike Britanije - rekao je Hejg koji je obećao "blisku saradnju sa najbližim saveznikom".

 

Keri se nalazi na turneji po Evropi gđe nastoji da dobije podršku za intervenciju u Siriji, ali i razgovara o mirovnim pregovorima na Bliskom istoku.

 

On je u Parizu rekao da SAD ne isključuju mogućnost vraćanja u Savet bezbednosti UN kako bi se obezbedila rezolucija o Siriji kada inspektori UN budu završili izveštaj.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cakan

    9. septembar 2013 | 13:37

    Nema predaje ! Nemesaj se u tudje amere bolje ti je .

  • tetreb

    9. septembar 2013 | 13:17

    Ovou gorilu od coveka treba razapeti!

  • BgPetar

    9. septembar 2013 | 13:54

    Ameri su naj gora nacija na planeti ali ubedjen sam kad tad i za 300 i za 500 godina doce i njima kraj,pa ako se ujedine Rusija,Kina,Indija mala USA bi za jednu noc nestala i svi njeni mizerni saveznici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA