RIJEKA: Sprečen šverc sofisticiranih raketa iz Srbije

Rakete u delovima, delovi za lansere i kruto raketno gorivo nalazili su se u kontejnerima s potpuno drugom carinskom deklaracijom, a njihovo odredište je bio Abu Dabi

  • 4

Službenici Carinarnice Rijeka pre nekoliko dana su, navodno po dojavi obaveštajne službe, zaplenili više kontejnera punih sofisticiranog naoružanja, najviše raketa za avione, kao i za sastave zemlja-zemlja koji su u Rijeku stigli iz Srbije.

Kako piše "Jutarnji list", rakete u delovima, zatim delovi za lansere i kruto raketno gorivo nalazili su se u kontejnerima s potpuno drugom carinskom deklaracijom, a njihovo odredište je bio Abu Dabi.

Pre svega radilo se o projektilima S-8, nevođenim raketama ruske proizvodnje namenjenim ispaljivanju iz višecevnog sačastog lansera za avione. Reč je o projektilima koji se nalaze u naoružanjima niz vojski sveta, a kompatibilni su sa sovjetskim tipovima aviona.

Između ostalog, u svom naoružanju ih poseduje i Hrvatska, koja ih je za vreme rata kupila na crnom tržištu i koristila u operacijama "Bljesak" i "Oluja".

Čije je bilo sporno oružje, za sada nije poznato, ali prema pisanu medija, pošiljka se navodno povezuje sa srpskim preduzetnikom Slobodanom Tešićem, vlasnikom firme "Teneks", a čije se ime već nekoliko puta do sada dovodilo u vezu s posredovanjem u međunarodnoj trgovini oružjem i vojnom opremom.

U svojoj knjizi "Trgovac smrću" novinari Daglas Fara i Stiven Braun Tešića su naveli kao jednog od saradnika najpoznatijeg svetskog trgovca oružjem Viktora Bauta.

Prema njihovom pisanju, Tešić je bio jedan od posrednika preko kog je Baut vojnu opremu i oružje slao krajem devedesetih godina liberijskom gospodaru rata Čarlsu Tejloru. Tešić se zbog toga našao i na crnoj listi UN.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    13. septembar 2013 | 15:53

    Крајња дестинација су сиријски дивљаци(побуњеници).

  • tamo neki

    13. septembar 2013 | 15:58

    Cudno, srbi svercovali oruzije preko hrvatske.

  • nezadovoljština

    13. septembar 2013 | 20:15

    I mi imamo nešto sofisticirano

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA